Podgorica – Završen prvi segment projekta „Muzički krug“


U podgoričkoj školi “Vasa Pavić“ uspješno završen prvi segment projekta „Muzički krug“

Koncertom polaznika master klasa kod profesora Vilija Ferdinandija i Petra Obradovića juče je u podgoričkoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ završena prva etapa opsežnog projekta Muzički krug.

Mladi violinisti i violisti iz brojnih crnogorskih gradova tako su, uz klavirsku saradnju prof. Vide Belević predstavili višednevni rad sa mentorima i pred publikom potvrdili svoj talenat ali i rad sa iskusnim pedagozima i solistima.

Podržan zahvaljujući konkursu Ministarstva prosvjete “Slijedi snove za uspjehe nove”, ovaj projekat  obuhvatio je talentovane učenike iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Ulcinja, Bijelog Polja Kotora i drugih crnogorskih gradova, i kroz sedam segmenata edukativno tretira različite teme i oblasti iz muzičke umjetnosti i pedagogije. Ideja projekta je da se što veči broj učenika muzičkih škola uključi u više edukativnih i interaktivnih aktivnosti, od teorijskih predavanja, praktičnog rada sa mentorima do završnog koncerta i nastupa kamernog orkestra, i tako se pruži prilika talentovanim đacima da se motivišu ali i dalje unaprijede svoje znanje na polju muzičke umjetnosti.

Na prvom koncertu učestvovali su Jusić Alika, Jovan Cvijanović, Ana Miljenović, Pavla Petrović, Vjera Radulović, Bardek Tanja, Stanisic Miljan, Jovan Jovović, te violistkinje Lana Janković, Milena Jovićević i Iva Durković, koji su interpretirali djela Baha, Mocarta, Bartoka, Vivaldija, Paganinija, Griga, Bruha i dr. Pored prof. Belević, klavirsku dionicu u Grigovoj sonati za violinu i klavir svirao je mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović.

Profesor Vili Ferdinandi ističe da je ovo i za njega kao iskusnog pedagoga „interesantan projekat koji je obuhvatio veliki broj učenika i nastavnika iz čitave Crne Gore. Na radionici violine bilo je preko 30 mladih violinista iz osnovnih i srednjih muzičkih škola. Svi su imali priliku i potrudili su se da pokažu sve što znaju i dobiju neke nove ideje i nova rješenja za rad i interpretaciju. Nastavnici su razmijenili iskustva i literaturu sa kolegama i predavačima.                                      

Na kraju je pred brojnom publikom upriličen koncert polaznika violine i viole, koji su na zavidnom nivou izveli interesantan program iako je tek početak školske godine.“

I drugi mentor, prof. Petar Obradović zadovoljan je radom sa polaznicima Muzičkog kruga, „kao prilikom da se mladi violisti upoznaju, zajedno slušaju časove i na taj način uče i jedni od drugih. Ideja majstorske radionice bila je da se učenici motivišu za dodatni rad i napredak postavljanjem novih i većih izvođačkih izazova pred njih, a koji će koji će im značiti na njihovom ličnom putu ka muzičkom sazrijevanju”, zaključuje prof. Obradović.

Sljedeći segment projekta Muzički krug predviđen je za oktobar, uz radionice violončela i kontrabasa te brojna predavanja i koncerte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =