“Podgoričko kulturno ljeto 2018” – Marokanska neđelja zanatlija

 

 

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto u četvrtak, 21. juna u 19:00 časova na Trgu nezavisnosti otvoriće se Marokanska neđelja zanatlija u Podgorici. Događaj organizuje Ambasada Kraljevine Maroka u Crnoj Gori i Glavni grad Podgorica. Nakon ceremonije otvaranja uslijediće modna revija na kojoj će se prikazati modeli marokanske kaftan dizajnerke Selme Debaghi. Marokanska neđelja zanatlija u Podgorici trajaće do 28. juna i biće otvorena za javnost od 10:00 do 21:00 čas. U navedenom periodu, marokanske zanatlije prikazaće know-how, uz muziku i degustaciju marokanskih jela i specijaliteta.

Vjekovima duga  tradicija marokanskog  zanatstva temeljan je dio marokanskog načina života. Obradom  drva, metala, bakra, vune, platna, kamena i gline zanatlije su  stvarale prepoznatljive marokanske proizvode.  Nezavisno od očiglednog razvoja i modernizacije zemlje na brojnim poljima, marokanska umjetnine i zanatski proizvodi i dalje su upečatljivi po tradicionalnoj obradi koja garantuje  unikatnost  i posebnost  svakog proizvoda.   

Antička otkrića i lokalna blaga oduševljavaju turiste na karakterističnim lokalnim  tržnicama, dok se savremeni marokanski dizajneri  skupljaju  u urbanim područjima.  Svaki grad ima svoju prepoznatljivost, Fes je poznat po koži i keramici, Kazablanka po svojoj umjetničkoj sceni, Marakeš po savremenoj dizajnerskoj sceni,  Čefčauen  po osobenim  Rif  zanatima, Esaura po muzičkim  instrumentima i naravno arganovom ulju.

Maroko ima hiljadu vrsta marokanskih kožnih radova, prepoznatljivih po dugoj tradiciji. U Fesu i Marakešu, na primjer, postoji cijeli okrug  štavionica  koje proizvode veliki broj kožnih proizvoda kao što su otomani, papuče, torbe, jakne … itd.

Marokansko domaćinstvo koristi veliki broj proizvoda od bakra, jer je bakar materijal koji stvara zasljepljujuću svjetlost, kovanog gvožđa  od kojeg se izrađuju u svijećnjaci, abažuri  i okviri za ogledala.

Tradicija marokanskih  vještina  ide daleko unazad, a tkanje tepiha je svakako najstarije od svih.  Berber tepisi imaju posebno mjesto u marokanskim enterijerima, sa nekim od najboljih tepiha koji dolaze iz regiona Srednjeg Atlasa i juga Kraljevine.

Srebro je plemeniti metal cijenjen u ruralnim područjima, a zlato se veoma traži u gradovima. Srebro zasebno,  ili u kombinaciji sa koralima i ćilibarom, čini teški i kruti nakit kao što su fibule, ogrlice, dijamperi na čelu, narukvice. Južne planine, Anti-Atlas osobene su po nakitu Berbera.

Samostalno ili u kombinaciji sa smaragdima, biserima i tirkizom, od zlata se izrađuje suptilniji i rafiniraniji nakit:  prstenje, ogrlice, privesci i dijademe.  Ne žude samo žene za nakitom, već i njihovi  muževi koji cijene raskošne zlatne i srebrne bodeže ukrašene dragocenim kamenjem.

Od gline se prave krčazi, vaze, ploče. Obično su ukrašeni dodacima katrana ili sofisticiranim arabeskama. Najpoznatija keramika je iz Fesa i Safija. Sale je prepoznatljiv po ukrasnoj obojenoj  keramici.

Tamno plavi vezovi iz Fesa su među najpoznatijim. Vez  iz  Rabat-Sale, Meknesa, Azemura i Tetuana su jednako lijepi. Ovo šivenje  se izvodi sa svijetlo obojenim svilenim nitima i nosi ime mjesta gdje je vezeno. Vez  je zastupljen na stolnjacima, salvetama, kaftanima.

Ministarstvo  turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koje zastupa La Maison de l’Artisan, i Marokanska ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog  grada Podgorice organizuju po prvi put u Crnoj Gori, Marokansku neđelju  zanatlija u Podgorici, od 21. do 28. juna 2018. godine, na  Trgu nezavisnosti.

Majstori koji predstavljaju različita područja marokanskog zanatstva će  crnogorskim građanima demonstrirati svoje hiljadugodišnje vještine. Tradicionalni muzički bendovi će tokom čitavog događaja predstaviti raznovrsnu muziku, a marokanski kuvari će svakodnevno pripremati najbolju marokansku kuhinju. Talentovana dizajnerka, Salma Debbagh predstaviće kolekciju kaftana “Shine and Last Forever” kao glavnu atrakciju  ceremonije otvaranja.

Događaj će otvoriti Njegova Ekselencija, gospodin Mohammed Sajid, ministar turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koji će, takođe, prisustvovati početku pregovora između Maroka i Crne Gore, a u cilju potpisivanja  sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

 Tim sporazumom  će se ojačati saradnja između Rabata i Podgorice, naročito nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma u septembru prošle godine, a prije službene pośete Crnoj Gori, 24. juna, predsjednika Predstavničkog doma, NJ.E. g-din Habib El Malki, tokom koje će  predśednici parlamenata dvije zemlje potpisati Protokol o parlamentarnoj saradnji.

Organizacija prve Marokanske neđelje zanatlija u Podgorici ima za cilj zbližavanje Maroka i Crne Gore i promovisanje imidža Kraljevstva kao zemlje dugotrajne istorije, milenijumskih vještina, etničke i verske raznolikosti i tolerancije.

Očekuje se da će ceremoniji otvaranja  prisustvovati   najviši zvaničnici Crne Gore, uključujući članove vlade, parlamentarce, akademike, aktere u kulturnoj i ekonomskoj sferi, kao i predstavnike medija.

Tokom  ove neđelje, građani i pośetioci će moći da uživaju u kulturi Maroka, u samom centru glavnog grada Crne Gore.