Podgoričko kulturno ljeto – Izložba radova Veska Gagovića

 

 

            Izložba radova Veska Gagovića biće otvorena u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” u poneđeljak, 3. septembra, u JU Muzeji i galerije Podgorice (ul. Marka Miljanova br.4) u 20 sati.

             Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti iz Beograda, Ješa Denegri, dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti (katedra Istorija moderne umetnosti).

              On je u uvodnom tekstu između ostalog zapisao:

             “U Galeriji Studentskog kulturnog centra 1993. Gagović je prikazao seriju od pet crnih apstraktnih slika identičnog formata postavljenih na galerijskom zidu tako da umesto pojedinačnih eksponata čine celinu jedinstvenog umetničkog projekta. Potpuno crne slike u istoriji modernog slikarstva poimane su kao „poslednje moguće slike“, ali u Gagovićevom slučaju posredi nisu antislikarske neutralne ravne plohe nego slike kao pikturalne realizacije obavljene na površinama guste reljefne fakture slikarske materije. Svaka od tih slika, srodnih i sličnih po osnovnom koncepcijskom pristupu, neznatno je različita u odnosu na ostale zahvaljujući drugačijim kompozicionim detaljima. Nastajući početkom devedesetih godina prošlog veka, ovaj Gagovićev ciklus apstraktnih crnih slika odvaja se od tadašnjeg tipičnog figurativnog i narativnog postmodernističkog slikarstva uklapajući se na svoj način u klimu obnovljenih načela tzv. „druge moderne“ o kojoj se u to vreme na domaćoj umetničkoj sceni vode polemičke teorijske i kritičke rasprave. “

             Vesko Gagović je rođen 1963.godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Poslijediplomske studije završio na istoj Akademiji 1991. godine. Živi i stvara u Podgorici.

              Imao je vise samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Takođe, učesnik je značajnih kolektivnih izložbi na kojima se prezentovala crnogorska likovna scena.

              Nagrade:

1994. Vršac, Nagrada na Prvom Jugoslovenskom likovnom bienalu mladih

1995. Podgorica, Nagrada kritike na izložbi ULUCG

2001. Rijeka, Nagrada na 15. međunarodnoj izložbi crteža

2002. Cetinje, Prva nagrada UNESKO-a, na IV internacionalnom bienalu

2004. Podgorica, Nagrada Ministarstva kulture Crne Gore, na konkursu za crnogorski suvenir