Podgoričko kulturno ljeto – Koncert Minneapolis Guitar Duo


Američki gitarski duo Mineapolis (Minneapolis Guitar Duo) gostovaće na manifestaciji Podgoričko kulturno ljeto, u četvrtak, 19. avgusta, u dvorištu Galerije Risto Stijović (Stara varoš), sa početkom u 21 sat. Na programu koncerta su djela poznatih savremenih kompozitora i gitarista Rolana Dijensa, Dušana Bogdanovića, Lea Brauera, Fernanda Bustamantea, Hoakina Rodriga, Paola Belinatija, Konstantina Vasiljeva i Vojislava Ivanovića. Kao gošća večeri nastupiće gitaristkinja Maja Radovanlija.

Gostovanje gitarskog dua Mineapolis realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, u saradnji sa festivalom Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom i uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Gitarski duo Mineapolis čine Milena Petković i Bendžamin Kunkel, sa sjedištem u Minesoti. Oboje su iskusni solisti i kamerni muzičari, sviraju zajedno poslednjih nekoliko godina. U okviru dua i drugih ansambala, nastupali su širom Sjedinjenih Država, Evrope i Kine. Nedavno su bili predstavljeni u koncertnom serijalu Gitarskog društva u Minesoti, od kojeg su dobili poziv da nastave saradnju u predstojećoj koncertnoj sezoni 2021/22.

Gitaristkinja Milena Petković je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ima Diplomu izvođača i Master diplomu Muzičke škole Jacobs na Univerzitetu Indijana, a trenutno završava doktorske studije na Univerzitetu u Minesoti. Gitarista Bendžamin Kunkel je diplomirao na Univerzitetu u Minesoti, a magistrirao na Muzičkom institutu u Klivlendu. Pored izvođaštva, oboje se uspješno bave pedagogijom i rade kao fakultetski profesori na muzičkim konzervatorijumima St. Paul i Century College u Minesoti.

Gošća na koncertu dua Mineapolis, gitaristkinja Maja Radovanlija je magistrirala i doktorirala na Univerzitetu u Indijani, a od 2011. godine radi na poziciji šefa odsjeka za gitaru na Univerzitetu u Minesoti, Mineapolis. U skorije vrijeme je nastupala sa brojnim ansamblima, kompozitorima i improvizatorima u okviru projekata kao što su: Minneapolis Guitar Quartet, ImprovE Collective-Belgrade, Szilard Mézei Ensemble, Jandek project, ImprovIsAndDo ensemble, Improvised Ecosystems, Douglas Ewart i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =