Podgoričko kulturno ljeto – Otvaranje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika i izložbe fotografija Ivice Nikolca


Otvaranje zajedničke izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika s područja Primorsko-goranske županije i izložbe umjetničke fotografije Ivice Nikolca biće upriličeno u četvrtak, 1. jula, u 21h, u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Program se realizuje u saradnji Saveza Crnogoraca Hrvatske, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Projekat Rijeka minijaturne umjetnosti, pod sloganom I monumentalno djelo može biti malih dimenzija, inspirisan djelom Jurja Julija Klovića, renesansnog genija minijaturne umjetnosti iz kraja Primorsko-goranske županije, biće predstavljen likovnoj publici Glavnog grada Podgorice, kao svojevrsni omaž ovom umjetniku monumentalnih djela u malo formatu.

Ideja malog formata uključuje ograničenje dimenzija umjetničkih djela (15x15x15). Na osnovu tih vrijednosti izložba malog formata na kraju rezultira vrlo zanimljivom postavkom djela umjetnika koji predstavljaju vlastitu poetiku.

Ovaj koncept zamišljen je kao kolektivna izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Primorsko-goranske županije. Predstavlja zanimljiv i kvalitetan program koji aktuelizuje problem umjetnosti danas. Na izložbi će se predstaviti autori svih likovnih praksi, a jedini je uslov veličina rada koji ne smije biti veći od 15 cm, video ne duži od 3 minuta i performans ne duži od 5 minuta. Izložba obuhvata radove 34 umjetnika, članova HDLU Primorsko-goranske županije  i šest studenata.

U Umjetničkom paviljonu, ovom prilikom biće predstavljene i  fotografije Ivice Nikolca. Tematske cjeline kojima Nikolac daje okvir svog razmišljanja, samo su smjernice za upotrebu jednog izrazito fotografskog senzibiliteta koji u detalju i totalu prepoznaje vrijednosti za oblikovanje kamerom. Odmjeren u izrazu, Nikolac je daleko od vulgarnog dokumentarizma, iako bi se moglo reći da je sa tim žanrom duboko povezan. On vidi i fotografskom slikom bilježi život oko sebe, njegove ostatke i današnju devastiranu prisutnost. Pri tom se nikako ne može reći da je neutralan; fotografije su mu ispunjene profinjenim emotivnim nabojem kojim ispunjava sliku odnosom prema ruševini nekadašnjih objekata.

Ivica Nikolac rođen je 1960. godine u Rijeci. Diplomirao je na studijskom programu Hrvatski jezik i književnost – Organizacija kulturnih djelatnosti, Sveučilišta u Rijeci 1986. godine. Fotorafijom se bavi od 1974. godine.

 Za sobom ima desetak samostalnih i više od 50 zajedničkih izložbi. Voditelj  je kurseva i radionica fotografije, predavač i pisac. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim salonima fotografije. Član je HDLU Rijeka od 1997. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 11 =