Podgoričko kulturno ljeto – Promocija zbirke poezije „Tiha svilenost” Ane Janković


Zbirka poezije „Tiha svilenost“ mlade podgoričke književnice Ane Janković koju je objavila izdavačka kuća „Ouroboros“,  biće predstavljena u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u poneđeljak 26. jula, u 21h, na platou ispred Gimnazije „Slobodan Škerović“. O knjizi će s autorkom razgovarati Dragana Erjavšek. Na promociji će nastupiti i muzički gosti: Lana Bojanić – gitara i Dušan Rakonjac – violina.

Urednica u izdavačkoj kući “Ouroboros” mr Natalija Đaletić, u recenziji knjige navodi: “Poezija u zbirci Tiha svilenost je ekspresivna, narcistička, ekstremno subjektivna lirika koja postavlja sebe i sopstvo na prvo mjesto, jedna odiseja koja je posve pounutrašnjena i koja sva svoja putovanja počinje i okončava u samoj sebi. Pritom Čovjek-harem [poema koja čini srž zbirke Tiha svilenost] papirna je bjelina i pjesnička iskonska lađa na kojoj se sve iskušava, posebno jezik.ˮ

Ana Janković je rođena 7.9.1989. u Podgorici gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka, smjer međunarodni odnosi (2013). Oktobra 2019. diplomirala je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. U okviru studija na oba fakulteta dobitnica je stipendije za talentovane studente. Na Filološkom fakultetu u Nikšiću proglašena je za studenta generacije (decembra 2018) na Studijskom programu za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

            Poeziju piše od osnovne škole. Svoju prvu zbirku pjesama Zrak u magli objavila je 2005. godine.

            Objavljivala je poeziju u zborniku Novosarajevskih književnih susreta 2011, književnom portalu strane.ba, u zbirci PAF poezija u okviru konkursa za najbolje neobjavljene pjesme u Crnoj Gori 2019.

            Među osvojenim priznanjima izdvaja se prva nagrada na konkursu za pjesnike do 35 godina u okviru književnog festivala ,,Dani Radovana Zogovića“ održanom u Kolašinu avgusta 2020 godine.

            Napisala je dramu Gospođa Josip koja je bila u užem izboru na konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2013.

 Tiha svilenost je njena druga knjiga poezije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =