Podgoričko ljeto – Promocija knjige “Primijenjena muzika Borislava Tamindžića”

 

podgoricko kulturno ljeto - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Promocija knjige Primijenjena muzika Borislava Tamindžića” autorke Mirjane S. Živković biće organizovana u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u utorak, 20.septembra, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 21 sat.

Pored autorke o knjizi će govoriti: Snežana Nikolajević, Aleksandar Tamindžić i Petar Nikolić.

U monografiji Primijenjena muzika Borislava Tamindžića” predstavljen je dio opsežnog i žanrovski raznovrsnog opusa jednog od najznačajnijih crnogorskih kompozitora. Sferu njegovog stvaralačkog interesovanja pored solo pjesama, solističke, horske, kamerne, orkestarske, koncertantne, vokalno-instrumentalne muzike i  muzičko – scenskih djela, obuhvata i primijenjena muzika napisana za pozorišne komade, radijske i televizijske drame, dokumentarne i igrane filmove. Ovu muziku stvarao je u kontinuitetu, u periodu od skoro četiri decenije, uporedo s pedagoškom aktivnošću, angažmanom na radiju, našto kasnije u televiziji, paralelno sa dirigentskim radom i stvaranjem djela drugih žanrova. U scenskoj muzici i drugim medijskim oblicima muzičkog izražavanja Tamindžić je često citirao narodne napjeve i igre, zatim nadgrađivao te teme, ili transformišući melodijske i ritmičke folkorne obrasce, stvarao originalnu partituru s lirskim temama kao i muziku snažnog impulsa, brzog tempa i jake dinamike. Posezanjem za folklorom Tamindžić je doprinio da se dio crnogorskog muzičkog nasleđa sačuva i u medijima afirmiše na nov način. Za stvaralaštvo i za doprinos razvoju muzičke kulture u Crnoj Gori, još za života dobio je značajna priznanja i nagrade od kojih treba istaći Trinaestojulsku nagradu, koju je Borislav Tamindžić dobio za kantatu „Bili su jači od smrti“ (1968). Statua „Carice Teodore“ na Petim horskim svečanostima u Nišu (1974) priznanje je za „Crmnički oro“, kompoziciju atraktivne metro-ritmičke strukture, a dvije godine kasnije, još jedna statua pod nazivom „Mlado pokoljenje“, priznanje je za Tamindžićeve kompozicije napisane za djecu (Beograd, 1976). Iz domena primijenjene muzike dobitnik je dvije prestižne jugoslovenske nagrade od kojih je „Sterijina nagrada“ za originalnu scensku muziku u predstavi „Ognjište“ (1975) i dvije godine kasnije na 24. filmskom festivalu u Puli „Zlatna Arena“ za muziku u filmu „Beštije“ reditelja Živka Nikolića (1977). Od Udruženja kompozitora Crne Gore, uslijedila je 1979. godišnja nagrada, kad je obilježio dvadesetpetogodišnjicu umjetničkog rada, i posthumno, 1995. godine, nagrada za životno djelo.

Mirjana S. Živković autorka je knjige “Primijenjena muzika Borislava Tamindžića” koja je nastala u okviru projekta NVO “Vox mirus”, čija je predsjednica. Projekat je finansijski podržan od Ministarstva finansija Vlade Crne Gore. Mirjana S. Živković je stekla diplomu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odsjeku Opšte muzičke pedagogije i Muzičkoj akademiji u Podgorici, završivši dirigovanje. Magistarske studije iz oblasti primijenjene muzike završila je u Beogradu na Akademiji lepih umetnosti. Kao stipendista italijanske Vlade usavršavala se u oblastima Horske muzike i Dirigovanja na Konzervatorijumu “Santa Cecilia” u Rimu 1987/88. Nastupala je kao dirigentkinja Kamernog orkestra RTCG i priredila niz koncerata sa horskim ansamblima. Pored dirigovanja, djelovala je i kao korepetitorka i organizatorka pojedinih koncerata i čitavih projekata (“Vokalna muzika crnogorskih kompozitora”, 2014.) Svoj stručni rad je započela u Muzičkoj redakciji Radio Titograda, gdje je kao urednica bila zagovornik umjetničke muzike. Iz tog doba datira i početak njenog istraživačkog rada na planu horske muzike i odnosa između muzike i medija.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 3 =