„Podvodna fotografija“ očarala publiku u Luštica Bay-u

 

Lustica Bay

Tivat, 8. septembar 2016.

 

Izložba „Podvodna fotografija“ Stefana Kjučukova /Stephan Kyutchukov/ otvorena je sinoć u „Lipa“ galeriji u Luštica Bay-u, u prisustvu brojnih posjetilaca, stanovnika i ljubitelja fotografije i ronjenja.

Postavku čine 24 fotografije nastale tokom umjetnikovih putovanja u različite zemlje uključujući Meksiko, Palau, Indoneziju i Egipat, a organizovano je i prikazivanje fotografija snimljenih u podmorju Crne Gore.

fotografija-stefana-kjucukova-1Na fotografijama je prikazana raznovrsnost svijeta okeana, od ljepote mikroogranizama do ribljih kolonija. Među fotografijama snimljenim u Truk laguni u Mikroneziji na Pacifiku, je i fotografija ljudske lobanje u mašinskom odjeljenju potopljenog broda „Yamagiri Maru“.

Kjučukov, advokat iz Bugarske a inače stanovnik Luštica Bay-a, godinama je impresioniran podvodnom fotografijom. Na jesen ga očekuje ronjenje i snimanje na Galapagosu.

U obraćanju publici, on se zahvalio na prilici da organizuje izložbu navodeći da je Luštica Bay izvanredno mjesto za priređivanje umjetničkih izložbi i drugih kulturnih događaja.

„Po mom mišljenju, fotografija jedini način da blago podvodnog carstva bude otkriveno i da se posmatraju njegovi stanovnici. Ispod vode stvari su potpuno drugačije: od susreta sa kitovima i delfinima do ajkula i čarobno lijepih malih stanovnika grebena. Ronjenje je takođe susret sa podvodnim formacijama, kao što su pećine – veoma drugačiji i zamrznuti u vremenu univerzumi iz ledenog doba”, rekao je Kjučukov.

 

fotografija-stefana-kjucukova-2

 

Kjučukov, sertifikovani ronilac je otkrio ronjenje još 2001. godine, a devet godina kasnije podvodna fotografija je počela da prati njegove avanture. Završio je fotografske studije kod čuvenog britanskog fotografa Martina Edža /Edge/.

Njegove omiljene destinacije su vode Indijskog okeana, naročito Indonezije, ali najbliži i najočigledniji podvodni raj je Crveno more. U mikronezijskom Pacifiku dubine kriju mnoge potonule brodove i njihove priče, a obala Meksika je dom mnogih morskih sisara i ajkula.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 4 =