Poetsko-scenskim programom Forum mladih pisaca KIC-a obilježio pet godina postojanja


Pred brojnom publikom u sali DODEST grupa pjesnika Foruma mladih pisaca u KIC-u je poetsko-scenskim programom obilježila pet godina okupljanja i rada.

                Scenario za performativni poetski program „Prekid, smetnje, test” nastao je iz izbora najnovijeg stvaralaštva Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Milene Radević i Martine Medenice. Novim zajedničkim nastupom potvrdili su ono po čemu je ova književna grupa već poznata – da i pored međusobno različitih, osobenih poetika, vide potrebu i mogućnost za zajedničko djelovanje pisaca mlađe generacije na domaćoj književnoj sceni. Naslov „Prekid, smetnje, test” upućuje na situaciju smetnji i prekida TV programa – kad je transmiter aktivan, ali ne emituje, kad se čuje pištanje, a na ekranu televizora se pojave šareni kvadrati, pravougaonici i linije, takozvana test karta. Jana Radičević, koja je osmislila program, objašnjava vezu te situacije sa temom performansa.

                „Ono o čemu ovdje prije svega govori moje su jezik i govor, kao osnov komunikacije, ali i književnosti. Pokušali smo na ovaj način da istaknemo potrebu za izražavanjem sopstvenih misli, stavova i ideja, ali i međusobnog razumijevanja, kojeg ne može biti ako se ne čuje i drugi, ako nema dijaloga. Ako se svi nadglašavaju i preglašavaju dolazimo do te situacije da poželimo svojevrsnu test kartu i krenemo ispočetka”- kaže Jana Radičević.

                Ona objašnjava da je drugi nivo značenja poetički. „Scenario je nastao iz izbora poezije autora Foruma, dakle pjesnika koji su tek izašli na književnu scenu i koji, prirodno, traže svoj izraz, imaju potrebu da kažu dosta toga, ali i da čuju reakcije na to što rade. Koji se, takođe, trude da imaju uvid u ono što drugi rade, da komuniciraju sa svojom književnom savremenošću. I koji preispituju ulogu poezije, mjesta koje ima ili mislimo da može da ima.”

                “Ovih pet godina su pokazali da postoji potreba za zajedničkim djelovanjem na književnoj sceni i da je ono zapravo moguće. Naši individualni uspjesi su samo ojačali funkcionisanje grupe i unijeli dodatni elan za dalje projekte i poduhvate. Pored toga, forum je uvijek otvoren za nove članove” – kaže Barbara Delać.

                 Ton i svijetlo za performans uradio je Dražen Milić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − thirteen =