Popularni koncert Pozdrav iz Austrije u Tivtu i Podgorici

 

 

Zahvaljujući osmogodišnjoj uspješnoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Austrijske Ambasade u Podgorici, popularni koncert Pozdrav iz Austrije biće priređen ove godine u Tivtu i Podgorici.

Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na prvom koncertu u četvrtak 22. februara 2018. godine, u Velikoj sali Upravne zgrade Porto Montenegro sa početkom u 20 časova, a  narednog dana, u petak, 23. februara, u Podgorici, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, takođe u 20 časova.

Kao i tokom prethodnih godina, i na koncertu Pozdrav iz Austrije VIII pod upravom čuvenog austrijskog dirigenta, prof. Uve Tajmera, maestra bečke Narodne opere i Opera bal orkestra, uz crnogorske simfoničare će nastupiti istaknuti umjetnici, sopranistkinja  Brigita Šimon i koncertmajstor  Nandor  Sederkenji.  

Na repertoaru će biti: valceri, polke, marševi i arije iz ope­reta koje su, prije svih, čuvenoj bečkoj porodici Štraus donijele popularnost. Izbor iz bogatog repertoara porodice Štraus upotpuniće ostvarenja kompozitora: Franca Lehara, Karla Mihaela Cirera, Karla Komzaka, kao i djela iz opusa najznačajnijeg predstavnika bečke škole – Volfganga Amadeusa Mocarta.

 

Uve Tajmer je stekao osnove svog muzičkog znanja kao član „Hora bečkih dječaka“, čiji je kasnije bio dirigent. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula.. U okviru Salcburškog Festivala, Uve Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u „Bečkoj narodnoj operi“ kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope kao I sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra Johan Štraus. Godine 2013. proglašen je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za : Bečki Ring Ansambl, Bečke virtuoze, Kvartet Küchl, Bečki gudački trio i Bečke Bidermajer soliste. Uve Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. Godine, sa kojima je održao mnogobrojne koncerte širom Evrope, i bio na turnejama u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču.

Uve Tajmer uspješno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom od 2011. godine.

 

Sopranistkinja Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Budimpešti. Nakon završene srednje škole upisuje pjevanje na Bečkom univerzitetu, kod profesorke Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Godine 2009. bila je finalistkinja na takmičenju „Operalia Plasida Dominga”. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajru (Gornja Austrija), a nakon dvije godine postaje član „Programa za mlade umjetnike” maestra Plasida Dominga u Valensiji u Španiji, i biva angažovana u Operi Valensije u „Sopranator 3000”.

Nastupala je sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ruđerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hosé Manuelom Zapatom, Zubinom Mehtom… U toku 2013. godine je u dvorcu Šenbrun u Beču igrala Suzanu u Mocartovoj „Figarovoj ženidbi” i Adel u “Šišmišu” Johana Štrausa mlađeg.