Potpisana Kotorska inicijativa – Memorandum o saradnji četiri regionalna festivala

 

Kotor - 1

 
 

U utorak, 25. avgusta, u kotorskoj crkvi Sv. Duha u 15 časova, na inicijativu Međunarodnog festivala KotorArt, potpisana je Kotorska inicijativa, Memorandum o saradnji četiri najznačajnija ljetnja regionalna festivala: Međunarodnog festivala KotorArt (Crna Gora), Dubrovačkih ljetnjih igara (Hrvatska), Festivala Ljubljana (Slovenija) i Ohridskog ljeta (Makedonija). Sporazum su potpisali Ratimir Martinović (direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike i koordinator svih programa KotorArta), Mladen Tarbuk (intendant Dubrovačkih ljetnjih igara), Darko Brlek (direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Evropske asocijacije festivala) i Elizabeta Jankulovska (direktorka Ohridskog ljeta).

 

Potpisivanje Kotorske inicijative

 

Kotorska inicijativa potpisana je sa namjerom ostvarivanja boljeg dijaloga i intenzivnije saradnje među festivalima, te otvaranja prostora za realizaciju zajedničkih projekata i programa, razmjenu projekata, programa i iskustava, kao i jačanje kulturne saradnje među zemljama potpisnicama, što je u uvodnom izlaganju naglasio i koordinator KotorArta Ratimir Martinović. On je ocijenio da istorijsko pamćenje Kotora čuva gostovanja brojnih umjetnika i intelektualaca, ali da je skup prisutnih izuzetno bitan, referentan i znakovit kada se radi o menadžerima kulture, onima koji kreiraju preduslove kulturnog razvoja. Po njegovim riječima, saradnja između četiri festivala koja se gotovo istovremeno odvijaju na malim udaljenostima, “pod budnim okom UNESCO-a”, u zemljama koje govore sličnim jezicima i imaju jedan dio zajedničkog nasljeđa, potpuno je logična i prirodna i bez ikakve formalne asocijacije. “KotorArt je ovdje tinejdžer među festivalskim seniorima, i vjerujem da upravo ta kombinacija iskustva i višedecenijskog pređenog puta sa jedne, i ambicije, energije i motivacije sa druge strane, može biti plodotvorna za sve, a ponajprije za umjetnost, kulturu i građanke i građane naših država, kao i za sve naše goste koji znaju da se prepuste čudesnim prostorima duha iskazanim kroz neku od umjetničkih disciplina”, kazao je Martinović.

Intendant Dubrovačkih ljetnjih igara Mladen Tarbuk rekao je da se radi o jednom doista značajnom trenutku, “jer da bi kultura uopće bila kultura, u sebi ima komunikaciju kao svoj supstancijalni momenat. Kultura koju njegujemo samo za sebe, nije kultura nego barbarizam.” On je podsjetio, da je i ranije među festivalima potpisnicima sporazuma postojala razvijena saradnja. Za sam Dubrovnik, po riječima Tarbuka, ovaj sporazum je jako bitan zbog kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine, jer ono što će se razviti iz potpisanog sporazuma biće najbolji put da Dubrovnik taj naslov i ponese.

Elizabeta Jankulovska  izrazila je radost što se ovaj sporazum potpisuje u godini u kojoj festival Ohridsko ljeto slavi svoju 55 godišnjicu. Ona je izrazila očekivanja da će novouspostavljena saradnja dovesti do koprodukcija i razmjena programa, umjetnika i iskustava, kao i do bolje promocije za svaki festval pojedinačno, ali i u smislu zajedničke promocije na svjetskoj kulturnoj sceni.

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Evropske asocijacije festivala podsjetio je da je umjetnička i kulturna saradnja bila prva koja je uspostavljena nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, i da su rezultati te saradnje nemjerljivi. Ocijenio je da je u društvu koje se globalno mijenja, sa čime se mijenja i shvatanje kulture, jako bitno da su festivali otvoreni.  On se osvrnuo na krize koje trenutno potresaju svijet, i na dilemu sa kojom se susreo kao direktor festivala, o tome da li je etički pozivati umjetnike iz zemalja u kojima se ne poštuju ljudska prava. „Baš je zadaća kulture i osobito festivala na tom polju da rade na interkulturnom dijalogu, i da stvaraju uslove da kasnije, bez griže savjesti, iza njih mogu stati i ministri“, rekao je Brlek.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar kulture Republike Crne Gore Pavle Goranović, ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš,  i sekretar Direktorata za stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Slovenije dr Matjaž Šekoranja, koji su svojim prisustvom dali snažnu podršku povezivanju reprezentativnih festivala, te plodotvornoj regionalnoj razmjeni i saradnji u oblasti kulture.

Ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš složio se sa već iskazanim stavom da saradnje već postoje, ali i dalje treba raditi na njihovom jačanju. „Na jednoj dopisnici iz Amsterdama koju sam dobio piše: ‘Evropa je kultura, kultura je Evropa’. Ali je jako važno ono što piše na poleđini tih razglednica gdje stoji: ‘A što si ti uradio za Evropu i za kulturu’ “, kazao je Šipuš, dodavši da je ovaj sporazum važan korak u pravcu činjenja.

Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore izrazio je uvjerenje da se činom potpisivanja sporazuma “potvrđuje čvrsto uvjerenje Ministarstva kulture Crne Gore da radi na jačanju saradnje u regionu”. “Posebno me raduje što je ova inicijativa potekla iz Kotora, grada koji simbolizuje suživot i dijalog”, kazao je Goranović. On je rekao i da od aktera inicijative očekuje da i ubuduće rade na jačanju saradnje , te da u pravcu iste podstiču i druge kulturne subjekte u svojim zemljama. Po njegovoj ocjeni, za Crnu Goru je važno da u oblasti kulture sagleda iskustva onih koji imaju više saznanja, ali je veoma bitna i mogućnost prezentacije crnogorske kulturne ponude u regionu, ali i na drugim tržištima, čemu bi ova inicijativa trebalo da doprinese.

Sekretar Direktorata za stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Slovenije dr Matjaž Šekoranja rekao je da slovenačko Ministarstvo kulture stoji iza potpisanog sporazuma prvenstveno jer potvrđuje dosadašnju dobru saradnju među potpisnicima, ali i zato što otvara mogućnosti za dalju saradnju u različitim pravcima, i kao takav predstavlja “veliki doprinos za sve potpisnike i države, kako za kvalitet festivala, tako i međusobno razumijevanje”.