Poznati finalisti Nagrade Milčik YVAA 2017

 

 

Finalisti Nagrade Milčik YVAA 2017 (po azbučnom redu):

Brigita Antoni, Ivana Radovanović, Semir Mustafa Dedeić (Dante Buu) i  Siniša Radulović.

 

Ovogodišnji članovi žirija: Miran Mohar (slovenački umjetnik, IRWIN,  NSK), Svetlana Racanović (istoričarka umjetnosti i nezavisna crnogorska kuratorka), Vjera Borozan (istoričarka umjetnosti, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, profesorica na Liikovnoj akademiji u Pragu) i Nomaduma Rosa Masilela (spisateljica, istorička i umjetnica bazirana u NY) su se odlučili za četiri umjetice/umjetnika u finalnom krugu selekcije.

Odabrane umjetnice i umjetnici  će pripremiti predstavljanje na izložbi koja će se otvoriti 9. decembra, u Umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, gdje će žiri u istom sastavu objaviti i dodijeliti nagradu jednoj umjetnici ili umjetniku.

Nagrada Milčik nosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, a osnovana je u saradnji sa Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, koji su partneri i ostalim članovima mreže YVAA. Nagrada podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u New York-u, USA u prostoru organizacije Residency Unlimited , pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije.

The Young Visual Artists Awards (YVAA) je internacionalni program nagrade namijenjen mladim vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope. Nagrada Milčik i ISU -Institut za savremenu umjetnost su dio ove međunarodne mreže, koja obuhvata jedanaest zemalja jugoistočne i centralne Europe i nastavlja da se širi. Nagrada je u svakoj od ovih zemalja osnovana od strane nezavisnih i neprofitnih organizacija za savremenu umjetnost.

Više o Nagradi Milčik YVAA: www.ica-me.org