Predavanja filmskih producenata na 30. Filmskom festivalu Herceg Novi

 

Filmski festival Herceg Novi

 
 

Shodno godišnjem programu rada Deska za Kreativnu Evropu, Ministarstvo kulture organizovalo je tokom 30. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala stručna predavanja referentnih filmskih producenata Čedomira Kolara i Branislava Srdića.

Cedomir KolarČedomir Kolar čestitao je Crnoj Gori članstvo u potprogramu MEDIA Evropske unije, ističući njegovu važnost za razvoj crnogorske kinematografije u brojnim oblastima. Tematski fokus Kolarevog predavanja bio je usmjeren na različite aspekte i međunarodne platforme za razvoj filmova, kao i načine njihovog finansiranja, dok je posebno govorio o stvaranju i uspjesima filma “Ničija zemlja”, rd. Danisa Tanovića, koji je svojevremeno dobio Zlatni globus i nagradu Oskar.

Branislav SrdicSadržajno predavanje Branislava Srdića ticalo se upravljanja postprodukcijom. Kroz praktične primjere iz četiri i po decenije bogate karijere, te pokazatelje savremenih kretanja, Srdić je govorio o finansijskim, kadrovskim i tehničkim aspektima navedene faze proizvodnje kinematografskih djela, kao i promociji filmova.

Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture i koordinator potprograma MEDIA u Crnoj Gori je istakao da se predmetnim predavanjima uspostavlja dobar kontinuitet realizacije dogadjaja pod pokroviteljstvom potprograma MEDIA EU tokom filmskog festivala, te doprinosi jačanju kadrovskih kapaciteta u oblasti domaće kinematografije. Imajući u vidu činjenicu da festival u Herceg Novom zauzima centralno mjesto filmskih susreta u državi, prirodno je, kaže Subotić, da se tokom njegovog održavanja razgovara o pitanjima od važnosti za unapređenje crnogorskog filmskog sektora u cjelini.

Tokom pratećeg programa Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala promovisan je i katalog “Nova crnogorska kinematografija”. Riječ je o projektu koji su Ministarstvo kulture i Crnogorska kinoteka realizovali pod pokroviteljstvom Odbora za obilježavanje desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore. Dvojezično izdanje predstavlja svojevrstan pregled filmskog i televizijskog stvaralaštva u državi u protekloj deceniji, te koprodukcionih projekata. Realizaciju najvećeg broja predstavljenih kinematografskih djela u katalogu sufinansiralo je Ministarstvo kulture.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =