Predavanje Miška Šuvakovića otvara projekat Preokupacije

 

 

 

U petak 13. oktobra, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju počinje projekat Preokupacije, posvećen normalizaciji dostupnosti znanja.

Ovom prilikom sa radom će početi i „Mini Kino“, novi segment Umjetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, umjetničke filmove i video radove.

Predstavljanje projekta Preokupacije počeće u 17h, razgovorom o politikama saradnje između predstavnika Narodnog muzeja, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević”, NU Institut za savremenu umjetnost, Crnogorske Kinoteke i Fakulteta likovnih umjetnosti.

Za 18h je predviđen muzički intermeco sa Nemanjom Bečanovićem.

U 19h počinje program predavanja „Razgovori u muzeju”, gostovanjem istaknutog teoretičara umjetnosti dr Miška Šuvakovića, koji će govoriti na temu Dinamične zone umetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse.

 

O projektu:

Projekat „Preokupacije” za cilj ima postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namijenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanima.

Projekat organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević”, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.

“Preokupacije” će se odvijati kroz dva dijela, u tri cetinjske institucije:

U Nacionalnoj biblioteci će biti formiran “Ugao za umjetnost i čitanje”, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka, nastala krajem 20. vijeka, sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici će u “Uglu za umjetnost i čitanje” moći da prate stručne časopise koji izvještavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi.

U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ i Istorijskog muzeja planirano je realizovanje programa pod nazivom “Razgovori u muzeju”, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako će publika imati priliku da čuje predavače koji govore sa različitih pozicija u kulturi – predstavnike akademske zajednice, nezavisne scene, umjetničke, autore koji se bave interdisciplinarnim djelovanjem, i kroz njihova predstavljanja neposredno se upoznati sa presjekom dešavanja u recentnoj kulturi kako post-jugoslovenskih prostora tako i iz različitih internacionalnih diskursa.

Cilj ovog segmenta projekta “Preokupacije” je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.

Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.              

*** Ulaz za sve programe je slobodan ***

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − four =