Predstava „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića 15. avgusta na sceni u Starom Baru

 

 

Bar, 07. avgust 2018.

 

Predstava Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat, „Jami distrikt“, u režiji Kokana Mladenovića, koja je ranije odgođena usljed povrede jedne od glumica, igraće se 15. avgusta, u Starom Baru, sa početkom u 21:30h, kao posljednja predstava takmičarske pozorišne selekcije „Ljetopisa“. Karte za ovu predstavu mogu se rezervisati pozivom na broj 068/278-760 ili kupiti na prodajnom štandu, koji je aktivan svakog dana od 18h do 22h ispred Dvorca. Napominjemo da će štand raditi do 12. avgusta, kada će festival biti zvanično zatvoren. Nakon 12. avgusta karte će, dakle, biti moguće samo rezervisati pozivom ili kupiti uoči igranja ispred Starog Bara. 

„Jami distrikt“ je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. vijeka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek? Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije? „Jami distrikt“ se, u formi lažnog dokumentarca, bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni. Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem području Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuće. Na 63. „Sterijinom pozorju“, komad Kokaka Mladenovića osvojio je čak sedam priznanja, među kojima su nagrade za najbolju predstavu, tekst, režiju i glumu. Uloge u komadu tumače: Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković.

S obzirom na to da je predstava „Jami distrikt“ dio takmičarkse selekcije, a da se igra po zatvaranju festivala, proglašenje i uručenje pozorišnih nagrada biće odgođeno, kako bi stručni žiri u sastavu Dragana Tripković, Zoran Rakočević i Pavle Ilić, pogledali i ovaj komad, pa donijeli odluku o najboljima u kategorijama: rediteljsko ostvarenje, glavna muška i glavna ženska uloga.