Predstava Kapital djeca na festivalu “HAPS”

Kraljevsko pozorište Zetski dom u subotu, 20. marta 2019. godine, sa početkom  u 10h gostuje u Herceg Novom na festivalu “HAPS” sa predstavom

KAPITAL – DJECA

Autorski projekat: Petra Pejakovića i Dušana Murića

Predstava je nastala,  kroz radionicu „Kapital za djecu“ koja je trajala od oktobra 2015. do marta 2017.g. Đeca osnovne i srednje škole sa Cetinja koja su učestvovala u nastanku scena, koje će, kao glumci, pretočiti u predstavi  Kapital-djeca.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe.

Igraju:

Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković, Vasilije Đukanović, David Vuković, Proroković Đorđije, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Radović Milica, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija, Maja Marković,

Fotograf: Duško Miljanić

„Značajno je da je Kraljevsko pozorište kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori otvorila prostor da djeca iz Cetinja izraze svoju kreativnost i budu ravnopravan dio pozorišne scene, to je dio i mojih profesionalnih stremljenja dugi niz godina da djeca imaju prvenstvo u svemu, da ne idemo sa pretenzijama da mi njih nešto podučavamo, nego da učimo od njih. Da oni budu zamajac razvoja, lično vjerujem da kroz umjetnost i kulture možemo postići mnogo više i unaprijediti stvari. Zato smo ovdje. Ovo je presedan, oni će na ovoj sceni izvesti i pokazati ono što su sami kreirali. Oni su osmislili ovu predstavu kroz improvizacije, smislili su čitav scenario, priču i bavili se jednom temom za koju bi mnogi rekli da nije primjerena djeci, ali ja ne mislim tako, samo je pitanje na koji način se bavimo tom temom“, kazao je reditelj Petar Pejaković.

Kapital je tema koju je ekipa koju čini 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila u predstavu.

A kapitalizam, slažu se svi učesnici nove predstave u Zetskom domu, donio je đeci današnjice računare i tablete. Ono u šta su se đeca Cetinja uvjerila učestvujući u kreativnom procesu radionice jeste da je mnogo bolje ne biti sam već u zajednici, razmišljati, a ne biti rob tehnologije koja ne umije razgovarati sa nama. Da su umjetnost i stvaranje suština.

Projekat nastao pod okriljem programa Evropske unije za kulturu „Kreativna Evropa“ ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces, naročito u dijelu radionica kakva je Kapital za đecu. Ovakvi projekti, po riječima reditelja Petra Pejakovića, dragocjeni su te bi zbog toga bilo sjajno ukoliko bi u Crnoj Gori postali praksa.

„Vidjećete – sa ovakvim klincima nema grad šta da brine, sa ovakvim kreativnim ljudima svijet može postati samo bolji!“, poručio je reditelj Petar Pejaković uoči pemijere.

Petar Pejaković

Rođen 1970. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio tri godine filozofije, a diplomirao je Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beograduv u klasi profesora Egona Savina.

Trenutno radi na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao Vanredni profesor na predmetu Pozorišna režija. Direktor je Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Režirao preko 70 pozorišnih predstava u Crnoj Gori i inostranstvu. Posebno se istakao u pozorišnim projektima sa socijalno osjetljivim grupama u kojima je umjetnost primjenjena u svrhu društvenih promjena. Osnivač je nekoliko pedagoških dramskih studija. Preko dvadeset pet godina stvara pozorište sa đecom i za đecu.