Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom na gostovanju u Naroden teatru Bitola

 

 

 

Autorski komad Arpada Šilinga, predstava Dokle pogled seže u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, nakon izvedbi u Subotici, italijanskom Viterbu, Zagrebu, Ljubljani i Somboru izvedena je na sceni Naroden teatra Bitola. Komad u kome igra osam crnogorskih glumaca: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dejan Đonović, Zoran Vujović, Dušan Kovačević, Aleksandar Gavranić i Jelena Simić, i  u Makedoniji zavrijedio buran aplauz i, kako se čulo nakon izvođenja u gledalištu, aludirajući na minimalistička teatarska sredstva, pokazao šta znači “manje je više”. Makedonska publika, imajući već priliku vidjeti Šilingovog Galeba, imala je ideju šta očekivati, no oni koji su se prvi put susreli sa njegovom  posebnošću, po riječima umjetničkog direktora Blagoja Micevskog, bili su  ozbiljno iznenađeni i oduševljeni.

 

 

“Izuzetna glumačka ekipa i režiserski koncept publika je odmah prepoznala i taj intenzivan odnos trajao je tokom cijele izvedbe koju su gledaoci na kraju ispratili stojećim ovacijama. Ne samo da nije bilo jezičke barijere, nego su se Makedonci prepoznali u svim temama, likovima, tragikomičnim situacijama, političkim segmentima i porukama koje su se izmjenjivale u dokumentarnoj glumi i suptilnom režijskom prisupu svega onoga što se tiče svih nas na ovim prostorima”, kazao je umjetnički direktor Naroden teatra, Blagoj Micevski.  

“Predstava te kao gledaoca suptilno, minimalističkim izrazom uvuče u dokumentarizam, život, pozorište, sada i ovdje  i direktno atakuje na savjest, otkriva jednu golu istinu do neke inercije, nemoći, banalizovanja života, ličnih sudbina. Svijet danas, pozorište, budućnost, do te mjere da je tragikomično, pa se pitaš, da li je ovo moguće? Odlični glumci i režiser  dali su odgovor, ovo je odlična predstava, čestitke”, iskreno divljenje uputila je crnogorskim kolegama makedonska glumica Sonja Mihajlova.      

Veliki talenat crnogorskih glumaca istakao je i umjetnički direktor makedonskog teatra, Blagoj Micevski, podvlačeći osobenu sposobnost mađarskog reditelja Arpada Šilinga da bez obzira na jezičku barijeru i mentalitetsku razliku stvori komad razumljiv svima.

“Ono sto je zadivljujuće je kako je režiser do najmanjeg detalja i sa fantastičnim osjećajem za mjeru uspio sve glumce dovesti na isti novo kvaliteta u interpretaciji likova, pritom sačuvati  svačiju osobnost, radeći na jeziku koji i ne poznaje. Rezultat je savremena predstava koja je lišena svih uobičajenih “važnih” segmenta teatra  kao što su: scena, kostim, efekti. Ona dopire do same srži i čini je apsolutno angažovanom na neki novi, aktuelan, rekao bih čak i moderan način. Kao producent pozdravljam i pomalo zavidim Lidiji Dedović što je uspjela dovesti i sarađivati sa tako velikim režiserom, na taj način i nama prenijeti dio tog iskustva”, rekao je Blagoj Micevski nakon izvođenja na sceni Naroden teatra. 

Nakon izvođenja u Bitolju, komad Dokle pogled seže biće izveden 4.avgusta na sceni Grad Teatra Budva, 7.avgusta  na Barskom ljetopisu i 10.septembra na FIAT-u. Na jesen predstava nastavlja veliku turneju još jednim izvođenjem u Ljubljani-u Glej gledaliču, na MESS festivalu u Sarajevu, kao i na sceni budimpeštanskog Traffo teatra. Autorski tim predstave Dokle pogled seže čine takođe saradnici na tekstu: dramaturg  Bence Biro,  prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =