Predstava Lišće – MIT Festival Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom održaće se MIT Festival od 8 – 17. maja 2019. godine. Predstava koja će otvoriti Festival je “Lažna sjećanja” i rad na njoj tek predstoji.

Predstava koja će otvoriti reviju gostujućih je krajnje interesantna  “Lišće”, koja dolazi iz Belgije, koja će publiku na jedinstven način uključiti u proces i tako postati za nas novo teatarsko iskustvo.

Nakon premijere “Lažnih sjećanja”, predstave koja nastaje u produkciji Kraljevskog pozorišta, kao autorski projekat španskog reditelja Pepa Gatella i crnogorskih glumaca, revija gostujućih ostvarenja na MIT-u kreće 9. maja sa predstavom “Lišće”.

 Belgijska predstava “Lišće”, Asocijacije FORTeRESse, dolazi na ovogodišnji MIT iz Brisela, a režiju potpisuje Anna Romano. Nastaje prema polivokalnom tekstu grupe autora koju čine: Aboud Saeed, Françoise Berlanger, Maria Pia Selvaggio i Stephane Oertli.

“Lišće” je projekat asocijacije La Forteresse u sklopu projekta EU Collective plays! I predstavlja priču baziranu na iskustvu izbjeglica. Kroz originalne ideje i uključivanje publike u proces, ona postaje dio ovog putovanja. Ljudi se tako dijele na prvu, drugu i treću klasu, u zavisnosti od toga koji pasoš posjeduju, a na tom putu doživljavaju bombardovanje, idu kroz minska polja i voze se u brodovima koji tajno krijumčare ljude. Tekst i dramaturški proces dozvoljavaju preplitanje fikcije i stvarnosti kroz teatar, dokumentarni film i vizuelnu umjetnost.

Izbjeglice se iskrcavaju na ostrvu, smještaju ih u šator Crvenog krsta. Po važećem Evropskom protokolu nakon boravka u izbjegličkom kampu oni moraju biti negdje upućeni. Taj njihov put migracije je snimljen i dokumentovan.

U predstavi, kroz igru kamera, publika prati  radnju i učestvuje kroz empatiju svakog pojedinca. Publika se kreće prema slikama, prelazi scenu, uranja  u situaciju,  tako svako gradi svoju viziju događaja.  Fizičko i emocionalno pamćenje svakog čovjeka otkriva se kroz proticanje komada i tako postaje kolektivno pamćenje. U predstavi  publika je posmatrač koji  neprestano koristi različite medije, na primjer kamere ili “Kalliope”, mobilnu aplikaciju razvijenu za ovaj projekat.

Upravo zbog interaktivnog karaktera ove predstave, nije važno gdje je Vaše mjesto u publici, zbog čega je i cijena ulaznica ista. Doživjeti ovu dvosatnu, sasvim drugačiju i jedinstvenu predstavu znači doživjeti novo teatarsko i životno iskustvo.

Ansambl ove predstave čine: Aurora Marion, Natalie Royer, Stéphane Oertli i Fabrice Boutique. Dramaturg je Anna Romano, kompoziciju potpisuje Michel Piccaya, kostimografiju Alice Eyssartier, a scenografiju Carmine Montuoro.

 “Upoznala  sam strah, bijeg, emocionalni i materijalni gubitak, nesigurnost, raseljavanje i konačno iskorjenjivanje. Kako je to biti stranac onima koji žive samo nekoliko kilometara dalje. Još uvijek osjetim taj miris smrti, vrati se kad čujem vrištanje i vidim plamen, ruke koje traže pomoć, lica deformisana od straha i boli, plač djece i sramotu zbog tih lica, šakala, koji su tu uvijek u blizini, spremni da uživaju u bijedi drugih. Nakon toga migracije po Evropi, iz jedne zemlje u drugu, to znači mijenjati  jezik i kulturu, baviti se predrasudama koje se moraju suzbiti da bi ste se uspjeli integrisati, to podrazumijeva brojne teškoće. Migracija je u prirodi čovjeka i često je vrlo bolno, bez obzira na razloge koje imate i koji određuju ovaj izbor. Svi imamo moralnu obavezu da ne zatvaramo oči pred tim šakalima koji manipulišu ljudima kada je riječ o ovoj temi, a koji to čine i preko medija. Predstava “Lišće” je za mene i moj tim politički i društveni čin”, riječi su rediteljke Anne Romano.

“FORTeRESse – Bruxelles”  je umjetnička asocijacija osnovana 2010. , pod vođstvom umjetničke direktorice Anne Romano. Bave se stvaranjem, produkcijom I izvođenjem umjetničkih i obrazovnih projekata  u teatru, muzici, vizuelnim umjetnostima, a u svom radu koriste francuski kao zvanični jezik. EU Collective plays! je projekat sufinansiran iz programa „Kreativne Evrope“ Evropske unije (2015-2019),  a u njemu učestvuje sedam zemalja među kojima je i Crna Gora koju predstavlja upravo Kraljevsko pozorište Zetski dom. Belgiju predstavlja FORTeRESse asocijacija koju vodi Ana Romano (glumica i rediteljka). Cilj projekta je promovisanje polivokalnih teatarskih metoda pisanja (tekstualnih i scenskih), kroz saradnju autora i umjetnika različitih disciplina i nacionalnosti.