Predstava „U agoniji“ u Crnogorskom narodnom pozorištu


Predstava „U agoniji“ Miroslova Krleže u režiji Ane Đorđević, u produkciji Beo Art, biće izvedena u četvrtak 18. novembra u 20 sati na Velikoj sceni.

U predstavi igraju: Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.

Scenografkinja je Mia David, kostimografkinja Adrijana Pajić, lektorka Dijana Dikljić, organizatorka Kristia Krspogačin, a izvršni producent Boris Mišković.

Cjelokupni književni opus Miroslava Krleže, naročito onaj između dva rata, oduvijek je funkcionisao kao uzbudljiv spoj dobre literature, enciklopedijskog akademizma i lijevog političkog angažmana. Negdje na rubu tog glavnog toka ispunjenog socijalnim dramama, političkim prevratima i lutanjima intelektualaca, od ‘Glembajevih’ i ‘Galicije’ do ‘Balada’ i ‘Zastava’, smješten je komad ‘U agoniji’, napisan 1928. i dopunjen trideset godina kasnije. Prvobitni komad je, doduše, odisao bojama svog nemirnog vremena, ali je na pozornicama vrlo često doživljavan kao melodrama s tragičnim krajem.

 ‘Kroz intenzivan sukob muškarca i žene, u predstavi pratimo proces postepenog shvatanja laži u kojoj moderni čovjek živi i proces demistifikacije principa po kojem funkcioniše društvo u cjelini.’ – kazala je o predstavi rediteljka Ana Đorđević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 14 =