Predstavljanje fototipskog izdanja Psaltira s posljedovanjem (1494) iz štamparije Crnojevića


Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, organizuju predstavljanje fototipskog izdanja Psaltira sa posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije. Program će se realizovati u dvorištu Kuslevove kuće, u četvrtak, 9. septembra, sa početkom u 20 časova.

Matica crnogorska i Naučni arhiv Bugarske akademije nauka (BAN) su kao suizdavački projekat objavili fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije. Primjerak ove najrjeđe crnogorske inkunabule u posjedu Naučnog arhiva BAN predstavlja osnovu fototipskog izdanja. Zahvaljujući saradnji dviju institucija kulture i na inicijativu Matice crnogorske, ovaj je primjerak Psaltira prije digitalizovanja restauriran. Fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) objavljeno je u tiražu od 399 numerisanih primjeraka. Izdanje prati dodatak u kojem su objavljeni tekstovi dr Galje Gospodinove iz Bugarske akademije nauka i prof. dr Božidara Šekularca, glavnog urednika izdanja, na crnogorskom, bugarskom i engleskom jeziku.

Na promociji će govoriti: Nj. E. dr Meglena Plugčijeva, ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori; prof. dr Božidar Šekularac; mr Aleksandar Radoman, profesor na FCJK i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Medijator večeri biće glumica Ivana Mrvaljević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =