Premijera drame “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” u septembru


Audio drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”Pogled na istoriju iz ženskog ugla


Audio drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”, čija je autorka dramaturškinja Marija Mihaljević, premijerno će biti predstavljena auditorujumu tokom narednog mjeseca.

Riječ je o monodrami, inspirisanoj prvom crnogorskom autorkom Katerinom Radonjić, koja je u XVIII vijeku rođena na Njegušima, u guvernadurskoj porodici Radonjić. Njena knjiga “Kratki opis Zete i Crne Gore” bila je i polazište za dramski tekst, koji govori o pogledima Katerine Radonjić na prilike u tadašnjoj Crnoj Gori, njenom životu, surovom vremenu i težnjama žene stasaloj u okamenjenoj Staroj Crnoj Gori.

Drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”, iako predstavlja slobodnu adaptaciju, svojevrstan je osvrt i na vladavinu, mentalitetske karakteristike i probleme male zemlje, opkoljene velikim silama jedne epohe.

Ovaj projekat je u samoj srži plod moje želje da upoznam javnost sa životom i radom prve žene u Crnoj Gori koja je iza sebe ostavila pisani trag. Iz njenog rukopisa proisteklo je sve ostalo, što, vjerujem, nudi osvrt na tadašnju Crnu Goru, i to iz nešto drugačijeg ugla od onog koji je opšteprihvaćen – istakla je Mihaljević.

Za čitanje teksta zadužena je glumica Ana Vučković, dok je ton majstor Jovica Trajkovski.

Projekat je podržan na konkursu Ministarstva kulture, raspisanom povodom pandemije COVID-19, koja je i razlog zbog kojeg se autorka opredijelila za audio format.

Monodrama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” premijerno će biti objavljena na zvaničnoj prezentaciji www.radiodrama.me, nakon čega će biti dostupna za slobodno emitovanje na radio stanicama i internet platformama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 11 =