Premijera džez mjuzikla za đecu “Poruka sa Saturna” u KIC-u

 

 

Džez mjuzikl za djecu “Poruka sa Saturna” (“Message from Saturn”) američkog autora i kompozitora Ilaja Jamina (Eli Yamin) biće premijerno izveden u subotu, 8.aprila 2017. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati, a repriza je narednog dana (9.april) u isto vrijeme. Ulaz je besplatan.

 

 

Ovim mjuziklom biće svečano otvorena tradicionalna manifestacija “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) pod nazivom „Džez za sve uzraste“.

Projekat realizuju Kulturno – infrormativni centar “Budo Tomović” i NVO Jazz ART, u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” čiji su učenici i nastavnici protagonisti mjuzikla. Projekat je podržala i Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Mjuzikl potpisuje njujorški dvojac kompozitor Ilaj Jamin i libretista Kliford Karlson. U mjuziklu su uloge povjerene učenicima niže i srednje Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, koji su podijeljeni u nekoliko uloga i grupa: solisti – glavni glumci Meri, Lu, Vilijam i Bibi-Veliki prasak, te dvije vokalne grupe učenika koji igraju Asteroide i Sazvježđa, plesna grupa Zvijezde, gudački kvartet učenika i jazz ansambl nastavnika škole.

Umjetnički vođa i pijanista u bendu je Ilaj Jamin, kompozitor mjuzikla, a reditelj je Zoran Rakočević. U pripremi mjuzikla učestvuju nastavnici pjevanja i hora Zorana Latković i Saša Barjaktarović, koreograf Viktorija Strugar, instrumentalisti koji čine džez bend su Milorad Šule Jovović, gitara, Stefan Pavićević, saksofon, Milivoje Pićurić, kontrabas, Enes Tahirović, klavir/korepeticija, Martin Đorđević, bubnjevi. Asistent režije je Anđelija Rondović. Učenici nižeg stupnja muzičke škole “Vasa Pavić”, koji igraju Asteroide, takođe su učenici podgoričkih osnovnih škola “Branko Božović”, “Sutjeska”, “Oktoih”, “Štampar Makarije”, “Maksim Gorki”, “Savo Pejanović” i “Marko Miljanov. Uloge Sazvježđa su pripale učenicima srednjeg stupnja Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, a uloge Zvijezda, učenicima sa baletskog odsjeka.

“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijamu koji pokušavaju spasiti galaksiju Mliječni put koja izumire. Kada im od razbuktalih asteroida stigne muzička poruka sa Saturna – “Vi ne svirate dovoljno bluza”, ubrzo nakon saznaju da je za spas Mliječnog puta jedini lijek – sviranje bluza. Na tom putu oni uče o bluzu i stvaraju pjesmu koja liječi (“A Healing song”) i uspijevaju spasiti galaksiju. Bluz tako nastavlja da drži svemir.

Ilaj Jamin (Eli Yamin, 1968) je američki džez i bluz pijanista, kompozitor, pjevač, producent i nastavnik. Rođen je u Istočnoj Patogiji, Long Ajlend (East Patchogue, Long Island) i potiče iz porodice muzičara. Odrastao je slušajući velikane kao što su Elizabet Koten (Elisabeth Cotten), Pit Sigar (Pete Seeger), Arlo Gutrje (Arlo Guthrie), klasičare Baha, Mocarta, Sinatru, kao i bluzere B.B. Kinga, Džimi Hendriksa (Jimmi Hendrix) i Tadž Mahala (Taj Majal). Deset godina je nastupao kao mladi profesionalni pijanista sarađujući sa maestrima kao što su bubnjar Volter Perkins (Walter Perkins), saksofonista Ilinois Džaket (Illinois Jacquet) i pijanista / kompozitor Beri Haris (Barry Harris). Svirajući sa Volterom, usavršio je bluz i naučio je da njime slušaocima prenese osjećaj lijepog.
Na evropskoj turneji sa Velikim orkestrom Ilinoisa Džaketa (Illinois Jacquet’s Big Bend), Ilaj je produbio znanje o svingu, drami, moći izvođenja Velikog orkestra i naučio kako da uvijek bude u formi. Sarađivao je i sa rediteljkom i koreografkinjom Mercedes Elington, kada je sa kao dvadesetčetvorogodišnjak radio kao direktor i pijanista na desetogodišnjoj turneji grupe “Sofisticirane dame Djuka Elingtona” (Duke Ellington’s Sophisticated Ladies). Kao producent i voditelj njujorškog radija WBGO upoznao je mnogo muzičkih legendi, od kojih je, radeći intervjue, naučio vrijedne životne lekcije.
Sa svojim bluz kvartetom nastupao je kao kulturni ambasador svoje zemlje, u Rusiji, Maliji, Indiji, Kini, Brazilu, Čileu i na Balkanu. Posljednjih godina je, takođe, nastupao u okviru prestižnih programa i festivala: Džez u centru Linkoln u Njujorku; Džez festival Lajonel Hempton (The Lionel Hampton Jazz Festival) u Moskvi; Džez festival u Sankt Petersburgu u Rusiji, kao i u Bijeloj kući, na poziv Predsjednika Baraka Obame.
Ilaj je napisao tekst i melodiju za pjesmu A Healing Song (prev. Pjesma koja liječi) o iscijeljujućoj moći bluza i pjesmu “Rwandan Child” o mudrosti i značaju djece. Pisao je takođe muziku za filmove: “Oko vremena” (Around the Time) od Fila Bertelsona i kamernu muziku (klarinet, viola i klavir) za “Rikša na kiši” (Rickshaw in the Rain) od Pije Klejva, čija je premijera bila u Karnegi holu u Njujorku.
Zajedno sa Klifordom Karlsonom je napisao pet mjuzikala za djecu: “Poruka sa Saturna” (Message From the Saturn), “Norina barka” (Nora’s Ark), “Čuj moj glas” (Hear My Voice), “Držeći baklju slobode” (Holding the Torch for Liberty) i “Kada Malindi pleše” (When Malindy Swings).
Izdao je nekoliko CD-a: “Luin san” (Louie’s Dream), “Osjećam se dobro” (I Feel So Glad), “Norina barka” (Nora’s Ark), “Ne možeš kupiti sving” (You Can’t Buy Swing), “Sunca kosmičke svijesti” (Suns Of Cosmic Consciousness) i “Gurati tridesete” (Pushin’ 30).
Ilaj je osnivač i umjetnički direktor Džez drama programa (The Jazz Drama Program), neprofitne organizacije koja daje podršku i iskustvo studentima, nastavnicima i ostalima kroz džez muziku, pripovijedanje, pozorište, ples i vizuelne umjetnosti. Kroz ovu organizaciju producira svoje mjuzikle širom SAD-a i povremeno u inostranstvu. Takođe je osnivač i direktor Džez akademije u Lajonel centru gdje se održavaju obuke za dizajnere, radionice za nastavnike, umjetnike i direktore u saradnji sa Fakultetom za biznis u Fordamu.
Podgorička publika ga pamti po gostovanju 2011. kada je zajedno sa svojim džez kvartetom i učenicima Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” spektakularno izveo svoj mjuzikl Norina barka (Nora’s Ark) u koncertnoj verziji.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 2 =