Premijera predstave “TERET – Antigone 2.0 Mediterranean” u KIC-u


              Prezentacija projekta “Antigone 2.0 Mediterranean” biće održana u poneđeljak, 26.jula u sali DODEST u 19:30 sati, a nakon toga u 20 sati, biće organizovana premijera predstave “TERET – Antigone 2.0 Mediterranean”.

             “Antigone 2.0 Mediterranean” je inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, a sprovodi se u saradnji sa Festivalom Mostra Viva del Mediterrani. Projekat je finansijski podržan od Evropske unije.

              Zasnovan na ideji Miroslava Minića, profesora književnosti u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” i člana FACM Montenegro circle, ovaj projekat uključuje učesnike iz pet mediteranskih zemalja i sedam (FACM) članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Projekat se sprovodi u saradnji sa: AMEL, Le Petit Lecteur, ASTICUDE, FOMEJE, Cafe Europa i MVM.

               „Antigona 2.0 Mediteran“ je inovativan obrazovni projekat koji koristi pozorište i univerzalno klasično djelo za promišljanje i razmišljanje o raznim pojavama sa mladima i adolescentima, dajući im takođe prostor za razmišljanje o likovima u djelu i njihovo prevođenje u moderno društvo. Otvara prostor za zajednički narativ o društvu koje žele, o heroinama i herojima današnjeg doba i univerzalnim i mediteranskim vrijednostima.

                Na prezentaciji će govoriti umjetnički koordinator projekta Miroslav Minić, Zorka Kovačević – koordinatorka crnogorskog ogranka Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana i glumica Jelena Đukić. Moderatorka je Svetlana Jovetić Koprivica, profesorica književnosti. 

              Nakon prezentacije, u 20 sati, biće održana premijera predstave “TERET – Antigone 2.0 Mediterranean”. Koncept i režiju potpisuje Miroslav Minić. Autori teksta su Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Miloš Smolović, Anja Janković i Petar Drljević, koji i igraju u predstavi. Saradnici su glumci Jelena Đukić i Lazar Đurđević. Organizaciju potpisuje Marko Jusić, a vizuelni identitet projekta Irena Kandić.

              “Mladost ima snagu i vjeruje da tom snagom može da promijeni svijet. Ovaj projekat je ta snaga i to povjerenje. Profesor Miroslav Minić poznaje jezik povjerenja i snage, uči svoje đake da na taj jezik prevedu sve svoje terete, brige i iskušenja. Kao ljubitelj i poznavalac teatra, inovira na planu pedagoške metodologije i time prenosi vrijedne univerzalne poruke. Ohrabrivši svoje učenike da progovore o teretu koji vješto nose, poziva sve nas da čujemo njihov glas. Ovom prilikom taj glas se čuje u zemljama Mediterana, združuje mlade pripadnike različitih kultura koje povezuje jednako snažan teret odrastanja, formiranja, sazrijevanja, ili jednom riječju života”, napisala je Svetlana Jovetić Koprivica o predstavi “TERET – Antigone 2.0 Mediterranean”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =