Press konferencija povodom Desetog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

 
10.03.2015.
 

Međunarodni podgorički sajam knjiga

 
 

Deseti međunarodni podgorički sajam knjiga održaće se od 05. do 11.maja 2015.godine. Tim povodom danas je održana press konferencija.

Predrag Uljarević, direktor Sajma, kazao je da će ovogodišnji Sajam knjiga biti organizovan pod sloganom SNOVI ZA ČITANJE, inspirisani onim što je Nil Gejman rekao o knjigama – knjige su jedini način da držiš snove u rukama, odnosno knjige su snovi koje možeš da zadržiš.

„Deset godina Međunarodnog podgoričkog sajma je odista veliki jubilej. Deset godina Sajam je opstajao, često suočen sa veoma teškim okolnostima i finansijskim nedaćama, ali je opstajao, i opstao, i postao, rekao bih, markantna i nezaobilazna činjenica kulturne prepoznatljivosti Crne Gore, kazao je između ostalog Predrag Uljarević. Za predstojeći jubilarni Sajam, kako je kazao, nada se da će imati važno mjesto u ovogodišnjoj kulturnoj ponudi u Crnoj Gori i da će nakon ovogodišnjeg Sajam knjiga ući u novu fazu sa velikim iskustvom u organizaciji Sajamskih programa i značajnom tradicijom gdje će iz godine u godinu praviti sve bolju manifestaciju.

Zemlja gost ovogodišnjeg Sajma je Turska. Na današnjem pressu prisutne je pozdravio ambasador Turske u Crnoj Gori, Njegova Ekselencija Mehmed Nijazi Tanilir. Tom prilikom on je između ostalog istakao: “Znamo da je Sajam mjesto susreta mnogih Podgoričana, kao i ljudi iz cijele države, zemalja iz okruženja i inostranih država. Prethodne dvije godine imao sam priliku da posjetim Sajam i vidim da vlada veliko interesovanje za Sajam, tako da smatramo da je jako važno da i mi budemo dio toga.“

Džihan Ozdemir direktor Yunus Emre instituta je naglasio da će Yunus Emre po prvi put učestvovati na ovakvoj kulturnoj manifestaciji, i kao kulturni centar, trudiće se da se na što bolji način predstavi crnogorskoj javnosti na Sajmu, i nakon što se naše zajednice na ovaj način upoznaju, one će se lakše približiti jedna drugoj.