Pripreme na kreiranju programa FIAT 2019Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2018  donio je Podgorici kvalitetan i raznovrsan program i u toku deset festivalskih dana podigao atmosferu, doveo nova lica i energiju toliko potrebnu kulturnoj sceni glavnog grada. Odigrane su predstave iz deset zemalja, sa posebnim fokusom na mađarski teatar, čime je nastavljena saradnja sa ambasadama koje sve više prepoznaju važnost ovakve kulturne razmjene i saradnje. 

Jednostavan način prijavljivanja na festival putem onlajn aplikacije, imenovanje selektora festivala, novi vebsajt i mobilna aplikacija, noviteti su koji su obilježili FIAT 2018 i obezbijedili savremen način funkcionisanja koji doprinosi kvalitetu i diverzitetu festivala.

Mali tim FIAT-a uveliko radi na kreiranju programa FIAT 2019 koji će se održati održati od 9. do 16. septembra 2019. godine u Podgorici, a u toku je i rad na monografiji “FIAT 35 godina”, čiji je urednik Slobodan Milatović, reditelj, jedan od osnivača FIAT-a.

Od 1. marta do 1. maja 2019. godine na veb stranici festivala www.fiat-montenegro.org će biti otvorena onlajn aplikacija putem koje će zainteresovani moći da pošalju prijavu za glavni i prateći program festivala.

Nakon 35 godina postojanja, iz FIAT-a se nadaju konačnoj potvrdi svog značaja i uloge u kulturnom životu zemje. Dodijela statusa festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i njegova dalja institucionalizacija, kao i konačno dodjeljivanje prostora, FIAT bi učililo bazom i generatorom specifične gradske kulture i sadržaja a Podgoricu dalje afirmisao na kulturnoj mapi Evrope i svijeta koje ona toliko zaslužuje.