fiat-2016-program-08-9

 
 

ČETVRTAK/ 8. septembar 2016.

 
 

TEATAR / 20.00

Predstava Na dnu(150 min)

Hala fabrike Radoje Dakić

MAKEDONIJA

NUCK “Aco Šopov” Narodni Teatar Štip

Maksim Gorki

NA DNU

režija: Dejan Projkovski

“Na dnu” je predstava bazirana na eksperimentalnoj formi čija je osnova žestoka i beskompromisna glumačka igra. To je predstava koja je zapravo jedna pozorišna laboratorija na temu glumačke igre u oprijedijeljenom prostoru i bavi se sa suštinom profesije glumaca. Vrlo često pričamo da gluma nije profesija već način života te da traži veliku posvećenost. Upravo stoga, u našoj predstavi do posljednjeg atoma glumačke snage i ljudske posvećenosti prepričavamo dramu likova Maksima Gorkog.

“Na dnu” je predstava koju sam ja nazvao poetika banalnog, poetika koja se rađa iz svakodnevnice. U pitanju je predstava koja priča o običnom malom čovjeku, kako kaže i sam Čehov, kakvi smo svi mi kao i što su svi oni koje svakog dana srećemo na ulici – sa svojim problemima, svojim strahovima, svojim vjerovanjima i željama. Predstava govori o običnom čovjeku, o njegovim željama, strahovima ali i o želji za letenjem, o sopstvenoj vjeri i postojećim pokušajima čovjeka da leti. Sama voda u predstavi je velika metafora, ona je na početku blato u kome su svi likovi zaglavljeni, svaki njihov pokušaj da izađu odatle nije ništa drugo do samo još jedan bolni pokušaj. Voda kao znak… za pročišćenje… možda razlog za novi potop… za vjeru. NA DNU je predstava koja u blatu, na dnu, u bezdanu traži ljudsko u čovjeku. Na kraju predstave ostaje na publici da pronađe u sebi odgovor na Satinovu repliku “Čovjek kako to gordo zvuči” ?!

Dejan Projkovski, reditelj

 

Predstava Na dnu - 2

 

MUZIKA /22.00 h

Kuslevova kuća (dvorište)

DŽEJ DŽEJ OKOČA

Podgorica (Crna Gora)

“U vrijeme kad su sve alternativne muzičke prakse podređene unifikacijskim pakovanjima i tržišnim zakonima sve razuđenijeg, ali time i sve manje subverzivnog svijeta muzike, u Podgorici se ove godine pojavio album AB revolucija hip hop dvojca DŽEJ DŽEJ OKOČA koji nastupa sa pozicija na kojima je i zasnovana istorija autentičnog repa: refleksija brutalnih odnosa unutar subkulturnog miljea, jezičke igre, ritmizirane političke satirične konstrukcije, moćna parodija dominantnog medijskog jada i opšteg društvenog mraka. Politička subverzija i ogoljeni ludizam kreiraju potpuno autentični podgorički alternativni izraz: brz, hrabar, duhovit, izvođački izbrušen, a opet – hrapav, distorziran, iskrivljen, stondiran. Svi elementi zbog kojih se tako snažno insistira na subverzivnosti pojma alternativa, čak i kad nismo sigurni šta bi konkretno danas taj pojam mogao da znači. DŽEJ DŽEJ okoča ga realizuje u najboljem smislu, na najživlji način, te s punim pravom i ustima punim gustih stihova otvara ovogodišnji FIAT.” Vladimir Đurišić

Najvreliji hip hop duo u Crnoj Gori Džej Džej Okoča nastupiće u četvrtak 8. septembra na otvaranju festivala FIAT u dvorištu Kusleove kuće (muzej preko puta Karvera).

Biće to do sada najveći samostalni koncert podgoričke rep grupe, koja će u cjelosti promovisati svoj aktuelni album “AB revolucija”. Uz njih će svojim muzičkim izborom publiku zabavljati i DJ Mono, voditelj najbitnije hip hop emisije u Crnoj Gori “The Coming”.

Koncert će se održati i u slučaju kiše, pa ponesite kišobrane i dobru energiju kako bi upriličili najveći hip hop događaj ove godine u Crnoj Gori.

 

Okoca

 

Rekli su o Okoči:

“Iscjeliteljka Marta Lajoš, porijeklom Mađarica a nastanjena u Bijelom Polju, više puta je nerotkinjama preporučivala slušanje numera Džej Džej Okoče tvrdivši da je to plodno i neohodno. Rekla je još i za njihove rime da su: “Vlažna pomada za ispucalu balkansku dušu”.”Ja se u potpunosti slažem sa Martom Lajoš.” – Zonjo (The Books of Knjige)

“Džej Džej Okoča predstavlja mračnu svakodnevnicu u pravom svijetlu” – Noyz (Who See)

“Autentičan hardcore hip hop – prljav, sirov i surov, baš onakav kakav nam i treba… Drago mi je da je od ranih radova stavljen The Coming pečat odobravanja” – Mono, voditelj prve i najslušanije rep emisije u Crnoj Gori The Coming, član producentske grupe The Outvaderz

“Sa podgoričkog betona pravo u glavu! Prljavo i beskompromisno razbijanje tabu tema. Na ovaj duo sam čekao dugo!” – Maraku, prvi crnogorski hip hop DJ

 

Okoca - 2

 

PERFORMANS /24.00 h

Mira Dobrkovic - 1Kuslevova kuća (dvorište)

Solo show sa vatrom

BURNING STONE

autorka i performerka: Mira Beba Dobrković

Dizajn zvuka: Uroš Stojnić

Glas: Dimitrije Aranđelović

Koncept: Sonja Petrović

Performans na metaforičan način prikazuje opčinjenost vatrom kao simbolom moći iz koje nastaje potreba za posjedovanjem i manipulacijom…

 

Mira Dobrkovic - 2

 

 

 

Tagovi: , , , , , , , , ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930