Program „Preokupacije“ – Albert Heta i Andrej Nikolaidis

 

 

U subotu 05.05. 2018 u 18h gosti programa „Preokupacije“, koji je posvećen normalizaciji dostupnosti znanja, biće direktor Centra za savremenu umjetnost Stacion, Albert Heta i crnogorski pisac i publicista Andrej Nikolaidis.

“Preokupacije” imaju za cilj postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima, tako i svim zainteresovanima. Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru. Organizator projekta je NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, nosilac je NBCG “Đurđe Crnojević”, a saradnici projekta su Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska kinoteka. Realizaciju projekta finansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Albert Heta predstaviće projekat „“Summer School as a School” / Ljetnja škola kao škola“, sjajni interdisciplinarni obrazovni program koji godinama realizuje Stacion – Centar za savremenu umjetnost iz Prištine sa partnerima. On će govoriti o čitavom projektu, zatim o ovogodišnjem kurikulumu i mogućnostima za učešće i saradnju.

U okviru prezentacije, Albert Heta razgovaraće i sa Andrejom Nikolaidisom, piscem i publicistom iz Crne Gore, jednim od predavača na ovogodišnjem izdanju „Ljetnje škole kao škole“.

Stacion – Centar za Savremenu umjetnost Priština i partnerske institucije kreirali su “Summer School as a School” kao jedinstvenu međunarodnu edukativnu platformu čiji program nudi interdisciplinarni kurikulum, angažujući stručnjake iz različitih oblasti u cilju razmjene i transfera znanja i ekspertize sa međunarodnim studentima i širom javnošću. Inspirisani slučajem Kosova, gde je obrazovni sistem strukturiran sredinom sedamdesetih godina, “Summer School as a School” je dizajniran da ujedini i diseminira kritička znanja iz različitih perspektiva koja se tiču relevantnih izazova današnjice, implementirajući nove modele i mogućnosti u umjetničkom obrazovanju i umjetničkim saradnjama.

Program za 2018. godinu obuhvata jedanaest kurseva, kombinujući časove teorije i praktičnog rada, javna predavanja i prezentacije, izložbe, performanse i filmski program. Predavači ovogodišnjeg izdanja su, između ostalih i : Julieta Aranda, Zdenka Badovinac, Ari Benjamin Meyers, Carolyn Christov-Bakargiev, Sezgin Boynik, Boris Buden, Mladen Dolar, Linda Gusia, Jakup Ferri, Kate Fowle, Felix Gmelin, Thomas Keenan, Sami Khatib, Vjollca Krasniqi, Meriton Maloku, Miran Mohar, Andrej Nikolaidis, Renaud Proch, Bernhard Rüdiger, Anri Sala, Jelena Vesić, Branimir Stojanović, Milica Tomić, Alenka Zupančić

Ovim predavanjem nastavlja se ciklus programa “Preokupacije”.

U narednom periodu publika će imati prilike da čuje predavanja Beogradske nezavisna kustoskinje Jelene Vesić i Vladimira Jerića Vlidi, istraživača medija, zatim umjetnika i teoretičara Danila Prnjata (Dematerijalizacija umetnosti) kao i Marine Gržinić, istaknute slovenačke filozofkinje, teoretičarke i umjetnice.