Program trećeg dana festivala Odakle zovemTrećeg dana festivala Odakle zovem, Podgorica 2019 – u petak, 28.juna od 11:00 sati u Sali DODEST KIC-a “Budo Tomović” biće upriličen program posvećen velikanu jugoslovenskog i evropskog filma Dušanu Makavejevu (1932-2019). O stvaralaštvu Dušana Makavejeva razgovaraće Branislav Dimitrijević i Zlatko Paković. Posjetioci će pogledati Makavejeve filmove Spomenicima ne treba vjerovati i Parada.

Program je realizovan u saradnji sa “Filmskim centrom Crne Gore”.

U 17:00 sati u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. Jul – Plantaže predviđen je program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Lejla Kalamujić, Faruk Šehić, Bojan Krivokapić, Stefan Bošković, Ethem Mandić i Kruno Lokotar. Njihove priče, kao i priče mnogih značajnih pisaca iz regiona mogu, se naći na stranici www.vranacprice.me. Projekat je realizovan u saradnji sa AD 13. Jul – Plantaže, a za sve zainteresovane autobusi za Šipčanik polaze u 16:30 kod budućeg Muzičkog centra i Kinoteke.  

U 20:00 sati na platou knjižare Karver, u okviru programa Katedrala,  prof. dr Jasna Tatar Anđelić razgovaraće sa Armandom Patrickom Gbaka-Brédéom, poznatijim kao Gauz, piscem iz Francuske. Prevoditeljka je Bojana Mijanović.

Armand Gbaka-Brédé – GAUZ je pisac, scenarista, dokumentarista, fotograf i urednik satiričkih novina iz Obale Slonovače. Diplomirao je biohemiju. U Francusku je stigao 1999. godine, a prvo je vrijeme bio bez papira pa je, između ostalog, radio kao noćni čuvar. U Abidžan se vratio 2011. godine. Njegov roman “Čovjek-stup”, u kojem se bavi afričkom zajednicom u Parizu, proglašen je za najbolji prvi roman na francuskom jeziku od strane uticajnog časopisa za kulturu Lire. U prevodu Nataše Medved roman je objavio izdavač Sandorf iz Zagreba.

U 21:30, takođe, na platou knjižare, Vuk Perović će razgovarati sa Abdulahom Sidranom – pjesnikom i filmskim scenaristom. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Nakon razgovora, publika će pogledati film “(A)Torzija” u režiji Stefana Arsenijevića, za koji Sidran potpisuje scenario. 

Sve detaljne informacije  o programu festivala i ovogodišnjim učesnicima možete naći na sajtu festivala www.odaklezovem.net, www.vranacprice.me, kao i na zvaničnoj Face book stranici festivala www.facebook.com/Odakle-zovem-Podgorica-2019