Programi u okviru JU Muzeji i galerije Budve tokom januara i februara 2019.godinePored stalnih postavki u Muzeju grada Budve, Spomen domu „Crvena komuna” i Spomen domu „Reževići”, aktuelne su tri izložbe:

– dokumentarna izložba „Prvo otkriće antičkih nekropola” u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”;

– dokumentarna izložba „Ljubiša u Primorskim novinama” u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša”;

– dokumentarna izložba „Budvanski kraj u Prvom svijetskom ratu (1914-1918)” u Spomen domu “Crvena komuna”.

Dokumentarna izložba „Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi“ hronološki i tematski uobličuje detalje koje se odnose na slučajna, ali senzacionalna otkrića antičkih nekropola do kojih je došlo krajem 1930-ih prilikom izgradnje hotela „Avala”. Izložba je nastala uz saradnju kolega iz muzeja u Splitu, Zagrebu, Beogradu i Bostonu, u kojima se čuva materijal otkriven u Budvi, i uz pomoć Laure Šuljak, Budvanke u čijoj se porodičnoj kolekciji čuvaju najstarije fotografije koje dokumentuju otkriće nekropole. Autori izložbe su mr Lucije Đurašković, Jovo Đurović i Dušan Medin, MA. Izložba će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” (Cara Dušana 19, Stari grad Budva) biti otvorena do kraja februara.

            Dokumentarna izložba „Ljubiša u Primorskim novinama” izraz je potrebe da se istakne izuzetnost Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878) i uloga lokalne zajednice u zaštiti njegovog lika i djela kroz podsjećanje na postojanje „Primorskih novina“ i njihov značaj za Budvu. „Primorske novine“ bile su list lokalnog karaktera i objavljivane su od 1972. do 2003. godine. Pored toga što predstavljaju svojevrsnu hroniku dešavanja u Budvi u periodu svog postojanja, svojim prilozima o istorijskom i kulturnom nasljeđu Budve, znatno su doprinjele njegovoj valorizaciji. Na izložbenim panoima, poslije uvodnog priloga s opštim podacima o „Primorskim novinama“, našlo pedesetak članaka, stručnih priloga i vijesti u vezi sa Stefanom Mitrovim Ljubišom, koji su raspoređeni po hronološkom principu radi lakšeg praćenja. Autori izložbe su Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ (Cara Dušana 13, Stari grad, Budva) do sredine februara.

            Dokumentarna izložba „Budvanski kraj u Prvom svijetskom ratu (1914-1918)” će u Spomen domu “Crvena komuna” (Obala 111, Petrovac) biti postavljena tokom januara i februara 2019. godine. Autori izložbe su mr Marko Janketić i Goran Bubanja, a u nastavku donosimo tekst iz kataloga izložbe koji potpisuju autori: „Vidovdanski atentat i početak rata budvansko područje dočekalo je kao dio Austrougarske carevine, u sastavu pokrajine Dalmacije. Budvansko područje sa opštinama Budva i Paštrovići pripadalo je Кotorskom kotaru. Povlačenjem austrougarske vojske iz uskog primorskog pojasa Paštrovića, Budve i Grblja, ovo područje zaposjele su jedinice Lovćenskog odreda, koji će na tom prostoru ostati sve do januara 1916. godine. Građani ovog područja, iako su bili vojni obveznici Austrougarske, masovno su stupali u redove crnogorske vojske. Od njih i od dobrovoljaca koji su došli iz prekomorskih zemalja, formiran je Bokeški dobrovoljački bataljon. U Budvi je boravio knjaz Petar sa svojim štabom, sve do sloma crnogorske države. Boka Кotorska bila je poslije Pule glavna austrougarska ratna luka, a budvansko područje bilo je poprište prve pomorske bitke u Prvom svjetskom ratu. Tom prilikom potopljena je austrougarska krstarica „Zenta”. Dočekana sloboda nije bila dugotrajna jer je austrougarska pokrenula veliku ofanzivu početkom 1916. godine, što je dovelo do kapitulacije crnogorske države. Nakon što je ponovo zauzela budvansko područje, Austrougarska je preduzela teške mjere prema svima koji su na bilo koji način podržali crnogorsku vojsku i borili se u sastavu njenih jedinica. Sedam dobrovoljaca iz Paštrovića pogubljeno je na tvrđavi Španjola u Herceg Novom, mnogi su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a nekima je oduzeta imovina zbog dezerterstva.

JU MUZEJI I GALERIJE BUDVE
stalne postavke i program (1–31. januar 2019. godine)

• Muzej grada Budve

-Stalna postavka arheološke zbirke (antička i srednjovjekovna Budva);
-Stalna postavka etnografske zbirke (Budva, Paštrovići i zaleđe);
-Konzervirani antički mozaik iz vile urbane u Budvi – u lapidarijumu Muzeja;

• Moderna galerija

-Dokumentarna izložba “Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi” (trajanje do kraja februara);

• Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“

• Dokumentarna izložba „Ljubiša u Primorskim novinama“ (trajanje do sredine februara);

• Spomen dom „Reževići“

-Stalna postavka „Zavjetni darovi Paštrovića“ iz riznice manastira Reževići;
-Stalna etnografska postavka o životu Paštrovića do polovine XX vijeka;

• Spomen dom „Crvena komuna“

• Stalna postavka (dokumentarna izložba) o prvoj komunističkoj opštini na Jadranu;
-dokumentarna izložba “Budvanski kraj u Prvom svijetskom ratu (1914-1918)” (trajanje do kraja februara).