Promocija knjige Slobodana Vukanovića u Poljskoj

 

 

Promocija knjige Slobodana Vukanovića u Poljskoj

u  Varšavi,  Sjedlicama i Podkovna Lesna

 

 

Izbor pjesama crnogorskog pjesnika  Slobodana Vukanovića  krajem prošle godine je  objavljen  u varšavskoj  izdavačkoj  kući „Agawa“, pod nazivom „Svetlosna voćka“. Knjigu je prevela Agnješka Suska. U ponedeljak, 23. aprila održana  je promocija u Domu pisaca u Varšavi, u organizaciji Udruženja pisaca Varšave. O knjizi su govorili, u ime izdavača  Marila Siwkowska Latušinska, književni kritičar Vojćeh Slobodan VukanovicHmilevski  i prevoditeljka, pesnikinja i slikarka Agnješka Siska. Promociji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić. Hmilevski je tumačio Vukanovićevu modernu poeziju, uticaju moderne civlizacije i tehnologije na njegovo stvaralaštvo, kao i  uticaju ozbiljne muzike a uz pomoć riječi i sonata stvara zanimljiva djela koja osvajaju čitaoce. Naročito je uspešna njegova fantastika. Agnješka Suska je govorila o prisustvu ovog pesnika u poljskim časopisima, o poemuvizu, književnom pokretu čiji je osnivač Slobodan Vukanović. Naglasila je da ima interesovanja za poemuviz i u Poljskoj, i da ona pripada ovoj književnoj avangardi. Marila Siwkowska Latušinska je govorila pesnikove  pesme na poljskom jeziku.

Sjutra dan u Sjedlicama, u organizaciji Biblioteke, u regionalnom muzeju održana je promocija „Svetlosne voćke“. Pored Marile, Vojćeha,  Siske, govorio je i direktor „Agawe“ Gžegož Latušinski i Eugenijiuš Kasjanović. Cela promocija je snimana za gradsku televiziju. Slobodana Vukanovića i promotere večeri primio je gradonačelnik Vojćeh Kudeljski. Književnu promociju su pratili lokalni muzičari, instrumentalnim spletom balkanskih igara.

U četvrtak, 25 aprila u mjestu Podkovna Lesna „Trio poetiko, u sastavu Katarina Barun Jagodinska, Agnješka Siska i Pjotr Mildner Nieckovski predstavio je poeziju Slobodana Vukanovića uz muzičke i vizulne pasaže.  Ovo je prvo Vukanovićevo pesničko izvođenje, u njegovom poemuviz stilu, govorenje poezije, uz muziku i vizuelno. Najavljena je i buduća saradnja novih projekata i zajedničko  učešće na medjunarodnim izložbama i takmičenjima.