Promocija monografije i izložba u Resenu

 

 

U organizaciji opštine Resen, Matice crnogorske i fondacije „Sv. Petar Cetinjski“, dana 17.03.2017. u Domu kulture u Resenu otvorena je izložba „Portreti sv. Kneza Vladimira“, u umjetnosti balkana od XVII do XX vijeka.

 

 

U bogatom programu prije otvaranja izložbe nastupili su crkveni hor „sv. Ail-Prespanski“ poetesa Lidija Dočovska Pavlovska koja je pročitala dio svoje poeme “Kako je ljubila Kosara”.

 

 

Prigodna obraćanja imali su mitropolit prespansko-pelagonijski g. Petar, direktor Doma za kulturu Vasko Vasilevski dok je izložbu proglasio otvorenom grdonačalnik grada Resena Đoko Strezovski koji je ujedno pozdravio svoje goste, pretsjednika opštine Bar Zorana Srzentića i delegaciju grada Elbasana na čelu sa Bledarom Artenzijem i Marinkom Ćulafićem. 

 

 

Poslije razgledanja izložbe prisutni su imali priliku da prisustvuju promociji monografije “sv. Knez Vladimir” u izdanju fondacije sv. Petar Cetinjski. Pretsjednik DANU i urednik monografije akademik Sreten Perović imao je uvodno izlaganje koje je u njegovome prisustvu pročitao pretsjednik Saveza iseljenika iz Crne Gore u RM g-din Medo Balić. Prisutnima se obratio i jedan od autora naučni saradnik MANU prof. d-r Sašo Cvetkovski.

 

 

Povjerenik Matice crnogorske u RM Miroljub Orlandić osmislio je ovu manifestaciju i bio njen moderator.

Tekst: Sara Spasić
Foto: Dušan Ivanović

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 8 =