Protekao četvrti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuČetvrti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa za djecu i roditelje.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je norveška predstava za bebe, pod nazivom “Buji paji” u produkciji Dybwikdans i to čak u tri termina. Koncept predstave potpisuje Siri Dybwik, a u predstavi igraju:
Gerd Elin Aase i Nils Christian Fossdal. “Buji paji” bebama je prezentovala svijet pjesme, pokreta i muzike, prikazujući uspavanke u novim i tradicionalnim oblicima. Ova predstava istažuje umjetnički izraz koji je uspješno prikazan na sceni Kulturnog centra, gdje su umjetnici, djeca i odrasli zaista donijeli jedan umjetnički i društveni totalitet.

NILS CHRISTIAN FOSSDAL:
Kada je odrasla publika u pitanju, nakon odgledane predstave možemo dobiti odgovor na pitanje kako vam se sviđela, dok to nije slučaj sa bebama, ne možemo ih pitati kako se osjećaju, samo možemo vidjeti njihova lica, njihove reakcije tokom izvođenja.
Sa roditeljima možemo razgovarati kako se oni osjećaju, koliko im je bitno da njihove bebe prisustvuju ovakvoj predstavi.
Mi smatramo da je veoma bitno jer na ovaj način budimo empatiju između roditelja i bebe, zato ovu predstavu igramo širom svijeta.

Takođe, u OŠ “Njegoš” u Kotoru upriličena su dva izvođenja predstave “Epske igrice: Zidanje Skadra” u produkciji Umetničke grupe Hop.La! iz Srbije i Bitef Teatra. Režiju i dramatizaciju narodne pjesme radila je Anđelka Nikolić, a u predstavi su igrali Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava Epske igrice publici je donijela zanimljivo oživljavanje pjesme Zidanje Skadra.

,,Epske igrice- Zidanje Skadra“ je predstava umjetničke grupe ,,Hop.La!“ iz Beograda.
Riječ je o interaktivnom pozorištu koji je smješten unutar školske učionice u kojoj su djeca zajedno sa akterima mogla da učestvuju tokom igranja.
Djeci je na interesantan i veoma dovitljiv način prezentovano štivo istoimene pjesme.
Glavna Tema predstave je ko je krivac za smrt mlade Gojkovice.
(ANITA STOJADINOVIĆ- GLUMICA )

Večeras će na Ljetnjoj pozornici, u 21:30h biti izvedena predstava “Monstrumi” u produkciji Trupe Duda Paiva i Teatra Korzo iz Holandije, a čiji koncept i režiju potpisuje Duda Paiva. U predstavi igraju: Josse Vessies, Cat Smits i Tim Velraeds.
Monstrumi predstavljaju veoma lijep balans na granici između potpuno stvarnog i očigledno lažnog. Lutke Dude Paive su čudna stvorenja sa smiješnim glavama, krilima, repovima, rukama, nogama… Ovi mali
monstrumi su pod Narcisovom kontrolom i publici će pokazati sve trikove koje ih je naučio: okrete, plesove, pjesmu, čak i kako da lete! Ali, Monstrumi mrze da izvode ove trikove. Zbog toga se pobunjuju protiv Narcisa, što navodi publiku da se zapita – ko je ovdje prava zvijer? Jedna stvar koja je jasna u ovoj konstantno promjenljivoj izvedbi je da ono što vidimo, nije i ono što dobijemo.

Prije ove predstave iz selekcije pozorišnog programa, na Pjaci od kina će u 20:30h u okviru programa Đečijeg scenskog stvaralaštva publika imati priliku da pogleda predstavu “Batina je iz raja izašla”
Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice.
U Perastu će, kao dio programa Festivala gudača, u 21h biti upriličen koncert Bečka razglednica gudača.
Kad su u pitanju edukativno-teorijski programi, za danas je najavljen okrugli sto na temu “Značaj nacionalnih ASSITEJ centara i promocija pobjednika konkursa ASSITEJA”. Okrugli sto će u 18h biti organizovan u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.
Još drugih programa pripremljeno je za peti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.