Protekao četvrti dan VI Internacionalnog sajma knjiga Podgorica


Četvrti dan 6. Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici otvoren je promocijom knjige “Cross culture“ književnice Ivane Đukić. Knjigu priča i pjesama publici su predstavili Sreten Vujović, Borislav Cimeša i autorka. „Ova knjiga, nevelika obimom, nudi nesvakidašnji zalazak u misaone lavirinte s mnoštvom asocijativnih spona”, napomenuo je Sreten Vujović, urednik i recenzent ove knjige.

Predstavljena i zbirka poezije “Glasnici” Đorđa Šćepovića o kojoj su govorili autor i Andrija Radović. ,,Poezija Đorđa Šćepovića, iako oslobođena rime, podređuje se sopstvenim zvukovnim zakonitostima i svaka riječ u njegovom pjesništvu funkcioniše kao nota autentične kompozicije, no ipak kompozicije koju kao da smo već nekad čuli. Zbog toga neću pogriješiti ako kažem da je Đorđe prevashodno pjesnik jezika. Njegove pjesme imaju sposobnost da na neposredan način saopšte strašne istine o svijetu, ne odstupajući od sebe, svog tihog toka koji brijeg roni i biva, kako kaže Kafka- śekira za zaleđeno more u nama”, istakao je Radović.

O djelu Maje Herman Sekulić govorile su Aleksandra Nikčević-Batrićević i Lidija Kaluđerović, koje su za poseban broj časopisa "Ars" kreirale vodič kroz književni svijet Maje Herman Sekulić. Sa gošćama je razgovarala Dragana Tripković. O odnosima Češke i Crne Gore govorili su František Šistek i Boban Batrićević. Od ranije poznat crnogorskoj publici, Šistek je na češkom jeziku napisao više studija o Crnoj Gori, među kojima je i njegov doktorat Češke predstave o Crnoj Gori od 1830. do 2006. godine. Autor je napisao i mnoge autorske članke o Crnoj Gori, čiji je izdavač bila Matica crnogorska.

Četvrti dan 6. Internacionalnog sajma knjiga završen je promocijom knjige Terija Igltona ,,Marksizam i književna kritika’’. Medijator je bio Vasko Raičević, a razgovarao je sa prevodiocem knjige Goranom Drinčićem i urednikom izdanja Aleksandrom Radomanom. Knjiga je objavljena kao izdanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u okviru biblioteke Ars poetika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × two =