Prvi Internacionalni festival plesnog teatra – Tivat 2018, otvoriće u srijedu 11. jula čuvena Kibuc dens kompanija iz Tel Aviva, sa predstavom Mother’s Milk u koreografiji Ramija Bera. Kibuc dens kompanija spada u jednu od najboljih plesnih trupa u svijetu a predstava Mother’s Milk (Majčino mlijeko), smatra se jednim od najboljih ostvarenja renomiranog izraelskog koreografa Ramija Bera, koje je posvetio sjećanju na svoje roditelje. Publika će tako biti u prilici da vidi pravi igrački spektakl, čije izvođenje je pomogla Izraelska ambasada, kao i kompanije Airport City i Skyline iz Beograda. Predstava se izvodi na Ljetnjoj pozornici od 21:30.

     U prvom izadnju Festivala plesnog teatra publika će moći da pogleda 19. jula i plesnu predstavu Magbet, koja je rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra, u koreografiji Miloša Isailovića. Predstava je svoju premijeru imala prošle godine kada je dobila Specijalnu nagradu na festivalu Purgatorije.

    Na Ljetnjoj pozornici 15. jula biće izvedena plesna predstva za djecu i mlade Pepeljuga, u koreografiji Une Đuričić, Helene Ćelap i Anje Milosvljević. Riječ je o plesnoj adaptaciji poznate bajke Braće Grim, koja je smještena u današnje vrijeme i bliska je novim, mladim generacijama.

    Nova plesna koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra biće premijerno izvedena 23. jula na sceni Atrijum Buća. Riječ je o predstavi San ljetnje noći u koreografiji Isidore Stanišić i izvođenju Bitef dens kompanije, koja je bazirana na poznatom Šekspirovom djelu. Autorka se kroz virtuozan pokret igrača na duhovit i lucidan način bavi temom ljubavi, snova i ljudske imaginacije u post humanom društvu budućnosti. Predstava reflektuje kroz pokret Šekspirovu misao – šta je čovek do magarac ako pokušava da razriješi svoje snove.

   Festival će imati i svoj veoma važan edukativni segment, plesni seminar koji će voditi renomirani baletski pedagozi u trajanju od 20 do 27 avgusta. Klasičan balet predavaće primabalerina Ašhen Ataljanc iz Beograda, savremenu igru Richel Veils iz Holandije, hip hop Milena Maneva iz Skoplja, a časove joge držaće Dalida Stojanović. Organizacija seminara ima za cilj da stvori regionalnu platformu za razvoj i usavršavanje mladih igrača, ali i da ohrabri i ojača domaću savremenu plesnu scenu.

    Takođe, formiranje Festivala plesnog teatra ima za cilj da stranim i domaćim turistima, kroz univerzalni jezik pokreta, omogući široku i kvalitetnu kultrunu ponudu, jačajući na taj način poziciju Tivta kao kulturnog regionalnog centra. Sa druge strane festival ima cilj da skrene veću pažnju na umetničku igru, koja je u Crnoj Gori marginalizovana u odnosu na dramski teatar, i da podstakne razvoj i napredak domaćeg plesnog stvaralaštva.

 

 

Tagovi: ,

 
 

Kalendar

November 2018
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930