Prvi put u Crnoj Gori – Festival poezije “Riječ u svijetu”

 

CAK i American corner

 
 

Poznati svjetski festival poezije “Riječ u svijetu” (Palabra en el Mundo) koji se održava u periodu od 12. do 25. maja istovremeno u 54 zemlje svijeta od ove godine po prvi put se organizuje i u Crnoj Gori. Zemlje svijeta koje su potvrdile učešće u ovogodišnjem osmom izdanju festivala su, osim Crne Gore, i: Njemačka, Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Brazil, Bugarska, Kanada, Zelenortska ostrva, Čile,  Kolumbija, Kostarika, Kuba, Ekvador, Salvador, SAD, Španija, Francuska, Gana, Gvatemala, Honduras, Holandija, Indija, Engleska, Iran, Italija, Kenija, Maroko, Meksiko, Mozambik, Nikaragva, Palestina, Panama, Paragvaj, Peru, Portugalija, Portoriko, Venecuela, Dominikanska Republika, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Togo, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan i Vijetnam.

Festival poezije Rijec u svijetu - 1Glavna organizatorka i urednica festivala u Crnoj Gori je Tanja Bakić. Izvršni producent je  Crnogorska alternativna kultura u saradnji sa Američkim uglom. Medijski prijatelj festivala je Radio Atlas.

Festival “Riječ u svijetu” iniciran je prije osam godina sa sjedištem u Kubi, Čileu i Argentini, a u svojim prethodnim izdanjima obuhvatio je preko pedeset zemalja članica i više od hiljadu gradova širom planete. Isti festival je takođe i suosnivač Svjetskog pokreta za poeziju, kao i član pjesničke festivalske mreže “Our America”.

U Crnoj Gori festival će biti realizovan 19. i 20. maja.

19. maja u prijepodnevnim satima predviđene su različite street art intervencije inspirisane poezijom, kao i pjesničke aktivnosti u parkovima.

U periodu od 20 do 21 sat na talasima Atlas radija predviđeno je prestavljanje savremene crnogorske poezije i muzike. Svoje stihove čitaće pjesnici: Mladen Lompar, Lena Ruth Stefanović i Miraš Martinović.

U Kafeu Krug nakon toga biće priređeno veče posvećeno crnogorskoj poeziji.

20. maja programi se odvijaju u Američkom uglu, a odnose se na izložbu knjiga poezije, emitovanje pjesničkog filma, radionicu pisanja poezije koju pohađaju osnovci pod mentorstvom mr Mirjane Živanović, kao i na skype uključenja iz SAD.

Na talasima Atlas Radija u terminu od 20-21h nastavlja se program poezije i muzike, gdje će svoje stihove čitati: Dragana Tripković, Ljubeta Labović i Bosiljka Pušić.

Program Atlas Radija putem live streama slušaće se u sve 54 zemlje učesnice festivala.