Razgovori u muzeju / Erëmirë Krasniqi / Usmena istorija, alternativne arhive i otvoreni muzeji: prema novim izlagačkim praksama

 

 

U četvrtak, 16. novembra u 19h, u Umjetničkoj galeriji »Miodrag Dado Đurić« na Cetinju gošća projekta »Preokupacije / Razgovori u muzeju« biće Erëmirë Krasniqi, koja će održati predavanje na temu Usmena istorija, alternativne arhive i otvoreni muzeji: prema novim izlagačkim praksama.

Sakupljanjem životnih priča koje se ukrštaju sa širom istorijom Kosova, Inicijativa za usmenu istoriju predlaže inkluzivan pristup razmišljanju o prošlosti i njenom arhiviranju. Kao dio otvorene online platforme, živa arhiva omogućava lokalno vlasništvo nad kulturnim i istorijskim znanjem. Ova praksa niti teži da opet potisne istoriju u singularnost jedinstvenog narativa, niti želi njen kraj. Konkretnije, prezentovaće se pažljivo praćenje Kampanje za  pomirenje krvnih osveta (Fushata e Pajtimit të Gjaqeve), koja je bila poziv za pomirenje i jedinstvo među Albancima na Kosovu. Arhivska zbirka intervjua na temu pomirenja udružuje različite i ponekad nedosledne interpretacije kampanje koja su data u to vrijeme i kasnije. Suočavajući se sa savremenom istorijom, postavlja se pitanje kako se kampanja pamti, i kako ispričati priče koje ostaju neopažene u postavci multimedijalne izložbe.

 

Erëmirë Krasniqi (1985) je izvršna direktorica Inicijative Usmena Istorija Kosova (Kosovo Oral History Initiative). Nedavno je studirala na Univerzitetu u Jeni te pridobila master iz Izlaganja Savremene Istorije (Exhibiting Contemporary History), posjeduje i master iz Komparativne književnosti na Koledžu u Dartmouth-u. Trenutno istražuje Kampanju za pomirenje krvnih osveta (1990-92) kao i kolekciju modernističkih umjetničkih radova u Nacionalnoj Galeriji Kosovo.

U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Dosadašnji gosti, istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević i Boris Buden otvorili su važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, te će u okviru projekta do kraja godine publika imati priliku da čuje Mirana Mohara (IRWIN / NSK, Slovenija), Nomadumu Rosu Maslilelu (istoričarku umjetnosti, kuratorku i umjetnicu iz NY, članicu kuratorskog tima sledećeg Berlinskog bijenala). 

Projektom „Preokupacije“, kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru. Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.

 Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske  Kinoteke, a kao takav je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.