Razgovori u muzeju / Kako do solidarnog društva? / Stefan Đukić / Nikola Zečević

 

 

 

U okviru projekta «Preokupacije», u utorak, 26. 12. 2017. godine, u 18h, u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji «Miodrag Dado Đurić», gosti programa biće Stefan Đukić i mr. Nikola Zečević koji će govoriti na temu «Kako do solidarnog društva?». Ovom prilikom biće prikazan politički dokumentarac «Šta ljevica želi», autora Stefana Đukića.

Publika će imati priliku da pogleda dokumentarac Stefana Đukića “Šta Ljevica želi?”, uz diskusiju o 100 godina ljevice nakon Oktobarske revolucije.
Dokumentarni film “Šta ljevica želi?” sniman je uglavnom u Berlinu tokom Petog kongresa partije evropske ljevice. Đukić je tom prilikom razgovarao sa političarima i teoretičarima ljevičarske provenijencije iz Njemačke, Irske, Grčke, Gruzije, Švedske i Rusije.

Stefan Đukić deset godina vodi teorijsko-filozofski blog “Protiv negativnog” na www.stefandjukic.com  sa kojeg su tekstovi prenošeni na portalima i u novinama u Crnoj Gori i Srbiji. Dvije godine je vodio teorijsku radio emisiju “Glasom protiv negativnog” na talasima radija Bar.

Mr. Nikola Zečević je politikolog i istoričar, piše autorske tekstove i kolumne za Vijesti, Peščanik, Novi Plamen.

Diskusijom «Kako do solidarnog društva?» završava se ovogodišnji ciklus predavanja «Razgovori u muzeju». Od sredine januara aktivnosti projekta «Preokupacije» fokusiraće se na formiranje i prezentaciju fonda «Ugla za umjetnost i čitanje» u likovnoj sobi Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević. Program predavanja nastavlja se od marta 2018.

U prvom dijelu «Razgovora u muzeju» publika je imala priliku da čuje predavanja Miška Šuvakovića, Branislava Dimitrijevića, Borisa Budena, Ivana Salatića, Eremire Krasnići, Mirana Mohara i Nomadume Rose Masilele, i završno sa sledećim utorkom i predavanje Stefana Đukića i Nikole Zečevića.

Projektom „Preokupacije“, kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.

Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske  Kinoteke, a kao takav je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.