Rezultati konkursa za najbolji dramski tekst prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“

Srednja mješovita škola u Golubovcima i Kulturno informativni centar – Zeta uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore objavili su konkurs za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

Tema ovogidišnjeg konkursa za srednjoškolce obuhvatila je nasilje i posljedice činjenja i ćutanja pred ovakvim oblicima ponašanja.   

Od pristiglih dvanaest tekstova, žiri Festivala „Dijalog 2020“ u sastavu: predsjednik Nikola Tomić – dramaturg i članovi Tamara Milošević i Mladen Ivanović– studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju jednoglasno su odlučili da prvu nagradu dobije dramski tekst „Antigona 2.0“ Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada.

U obrazloženju, žiri navodi da je prvoplasirana drama vrednovana prvenstveno zbog svoj originalnosti.

„Oslonac na tradiciju grčke tragedije i oblikovni postupci koji su alternativni čine ovu dramu prostorom u kojoj se vezuju znanja stečena u školi i istine koje đaci sa sobom nose“.

Drugo mjesto pripalo je Gimnaziji „Stojan Cerović“ iz Nikšića, koja je na konkurs kandidovala tekst „Korijeni i izdanci“. Žiri navodi da drama svjedoči o osviješćenosti učenika/ca kada su u pitanju porodične vrijednosti na kojima počiva sudbina predaka i potomaka.

Dramski tekst „Ko je ođe Don Kihot?“ Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice zavrijedilo je treću nagradu. Kako ističe žiri, učenici se, u intertekstualnoj ravni, oslanjaju na pročitanu lektiru i simboliku Don Kihota kao borca za obespravljene i ugrožene.

Tekst „Kad antijunak vodi“ Gimnazije iz Kotora zavrijedio je specijalnu nagradu žirija opsežnim tematskim okvirom koji, na realističan način, obuhvata odnos tradicionalne društvene zajednice prema onome što je moderno i, za nju, kao takvu, uneobičajeno.

Svi nagrađeni tekstovi biće izvedeni na jesen, na prvom Festivalu srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“ u Kulturno – informativnom centru Zeta.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + three =