Rezultati Konkursa za najbolji dramski tekst za đecu i mlade u Crnoj Gori

 

Assitej - logotip

 

 

Izvještaj žirija 2. Konkursa za najbolji dramski tekst
za djecu i mlade u Crnoj Gori

 

 

Na 2. Konkurs za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori ASSITEJ centra Crna Gora, u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem Podgorica, koji je raspisan 18. februara i zaključen 15. juna 2015. godine, stiglo je 10 dramskih tekstova. Žiri u sastavu Maja Todorović, dramska spisateljica i dramaturškinja, Dubravka Drakić, glumica i Boris Liješević, pozorišni reditelj pročitao je sve drame, i donio odluku da se nagradom koja podrazumijeva novčani iznos od 3000 eura i praizvedbu u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala pozorišta za djecu u pozorišnoj sezoni 2015-2016. godine nagradi tekst “Kavez” pod šifrom Prosjačenje autorke Mirjane Medojević.

Dramski tekst „Kavez“ dotiče nekoliko aktuelnih savremenih tema kao što su odnos prema romskoj deci, njihovo izrabljivanje i  trgovina ljudima. Pisan na tragu brehtovske poetike iz „Opere za tri groša“, uz povremene interakcije sa publikom i momente napetosti, ovaj tekst predstavlja zanimljiv materijal za rediteljski i glumački rad. Dakle, ovogodišnja nagrada dodijeljuje se uslovno i kao podsticaj, što znači da žiri smatra da je na pobjedničkom tekstu neophodan dodatni dramaturško-rediteljski rad u cilju njegovog daljeg formalnog i sadržinskog razvoja, da bi postao adekvatan predložak za pozorišnu produkciju.

Žiri je odlučio i da posebno istakne očigledan nedostatak interesovanja za stvaralaštvo za mlade generacije. Među malobrojnim pristiglim tekstovima, mnogi  ne ispunjavaju osnove uslove poput dužine celovečernjeg komada, već predstavljaju predloške za skečeve ili kakve kraće forme. Neki od njih uopšte ne tretiraju niti na bilo koji način dotiču teme za djecu i mlade. Tekstovi su većinom pisani dosta nevješto, površno, banalizuju i eksploatišu aktuelne teme i ideje, dok su forma i struktura uglavnom nevješt pokušaj praćenja savremenih pozorišnih „trendova“.  Takođe mnogi od tekstova jasno pokazuju da ne postoji razumijevanje djece i mladih kao publike, kao ni poznavanje svih mogućnosti koje ovo pozorište nudi.

Sve ovo je signal da pisci očigledno ne vide sebe u pozorištu za djecu i mlade. Pozorište za mlade je od izuzetne važnosti za njihovo obrazovanje, za uspostavljanje odnosa prema pozorištu i kulturi, prostor za preispitivanje, za razvoj mišljenja i diskusije.  Zbog toga smatramo da  je nužno i neophdno da se što prije pokrene inicijativa za razvoj ovog stvaralaštva. Neophodno je da se skrene pažnja kulturne zajednice, institucija kao i medija, koji očigledno i sami treba da preispitaju svoj odnos ka stvaralaštvu za djecu i mlade.

S obzirom na uslovno dodijeljivanje nagrade tekstu „Kavez“ – kao podsticaja daljim bavljenjem dramskim stvaralaštvom za djecu i mlade, planirano javno čitanje nagrađenog teksta odloženo je za narednu fazu dramaturško-rediteljskog rada.