“Šćeri moja” u selekciji 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”

 

Da je vjecna i CNP

 

Predstava “Šćeri moja”, koju je po tekstu Maje Todorović režirala Ana Vukotić, našla se u konkurenciji ovogodišnjeg 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu. Od 7. do 13. novembra, pod sloganom “Ovo vreme je iskočilo iz zgloba” nadmetaće se sedam predstava iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Selektor Bojan Munjin odabrao je pet predstava iz Srbije i po jednu iz Hrvatske i Crne Gore.

“Lucidna i uzbudljiva predstava “Šćeri moja”, preko priče o kćeri crnogorskog kneza Nikole, govori današnjim kritičkim i pomalo ironičnim jezikom o patrijarhalnom društvu i težnji, u prvom redu žene, za slobodom i sticanjem vlastitog identiteta”, navodi Munjin u selektorskom obrazloženju.

“Svijet koji ne razumijemo kao da je postao naopak i obljutavio. Pozorišno rečeno, u trenutku kada svijet shvata kako stvari stoje, Hamlet izgovara čuvenu rečenicu “Ovo vrijeme je iskočilo iz zgloba”, kazao je Munjin. On je naveo da je uzbudljivost ovogodišnjeg repertoara u tome što su u njemu na vitalan način spojene različite estetike, žanrovi i tipovi teatra, od uslovno klasičnog do vrlo modernog. Tako se, kako je istakao, stvara dinamički prostor pozorišne igre koja nas uvijek i iznova privlači.

Pored “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta na Festivalu će biti izvedena predstava “Hamlet” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, komadi “Bela kafa” i “Marija Stjuart” Narodnog pozorište iz Beograda, “Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, “Pijani” Ateljea 212 i “Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih.

O festivalskim nagradama Ardalion u 9 kategorija odlučivaće petočlani žiri na čelu sa rediteljem Dejanom Mijačem.

 

Predstava Sceri moja

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + eight =