SeaRock festival kompletirao line-up uz dva nova imena: My Buddy Moose i Bellerophontes

 

 

 

SeaRock festival kompletirao je line-up za 2017 najavom još dva “domaća” imena: My Buddy Moose i Bellerophontes. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo dolazak riječkih americana rockera My Buddy Moose po treći put dolaze u Kotor, ovog puta će promovisati novi album “IV”, dok mladi crnogorski muzičar Bellerophontes (Strahinja Kovačević) predstavlja novi samostalni muzički projekat. SeaRock festival se održava 21. i 22. jula 2017, na ljetnoj pozornici u Kotoru, a ulaz za publiku je kao i svake godine, besplatan.

Istorijat festivala SeaRock i benda My Buddy Moose je neraskidivo povezan. Upravo su riječki rockeri svoj prvi koncert održali u Kotoru 2010, što je organizatore inspirisalo da pokrenu festival sličnog karaktera, nazvan SeaRock (morska stijena, po kotorski grota, a možda naziv ima neke veze i sa rock’n’rollom na moru). Tako su već 2011 na prvom zvaničnom izdanju festivala nastupili ponovo My Buudy Moose, zajedno sa cnogorskim bendom Autumn For Free i saborcima iz Siska The Bambi Molesters. Ove godine će ponovo nastupiti na festivalu i promovisati četvrti album “IV” čime nastavljamo odnos druženja i muzike.

 

 

My Buddy Moose četveročlani je bend iz Rijeke koji je okupljen u septembru 2004. godine. Muzika koju stvaraju oslanja se na široku lepezu stilova, od rock’n’rolla i punka do soula i countryja.

Tražeći svoj izraz unutar široko omeđenog područja koje Gram Parsons naziva kosmičkom američkom muzikom, bend inspiraciju crpi iz folk emotivnosti spomenutog Parsonsa, Stevea Earlea ili Townesa Van Zandta koliko i iz garažne energije The Sonicsa ili The Stoogesa. Snimivši svoj drugi demo materijal krajem 2004. godine, My Buddy Moose počinju aktivniju koncertnu promociju.

Žestokim koncertnim nastupima skreću pažnju publike, dijeleći binu i sa svjetski poznatim imenima poput Stevea Wynna, The Saintsa i The Strangea.

Sredinom 2005. demo snimke došle su i do gitarista bendova The Bambi Molesters i The Strange Dalibora Pavičića koji velikodušno nudi pomoć u snimanju albuma. S Pavičićem kao producentom bend krajem iste godine treći put ulazi u studio, ovog puta snimajući cjeloviti album ispunjen isključivo autorskim pjesmama.

Album odlično prihvaćaju i kritika i publika, te bend nastavlja s koncertnim aktivnostima, od kojih se posebno ističe nastup na prvom Inmusic festivalu, uz bok imenima kao što su Franz Ferdinand i Morissey, a portal Muzuka.nr proglašava ga za rock album godine.

Tokom 2010. godine na tržištu se pojavljuje drugi album “Wonderful Feeling Of Emptiness” koji izaziva jednoglasno oduševljenje glazbenih kritičara.

Da su My Buddy Moose biser americane prepoznao je i sam kralj žanra, legenda, uvrnuti kantautor iz Tucsona (Arizona) i lider kultne alter country rock grupe Giant SandHowe Gelb, koji se u na novom albumu MBM pojavljuje u ulozi gosta kao gitarista.

Ali, Howe Gelb nije jedina faca koja je odigrala ulogu gosta na ovom dugoočekivanom albumu!  Svoj veliki doprinos albumu ‘Wonderful Feeling of Emptiness’ dao je i Chris Eckman, frontmen kultne grupe The Walkabouts, koji je na 5 pjesama odsvirao orgulje.

Nakon izlaska drugog albuma, grupa nastavlja s koncertnim nastupima u brojnim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji šireći sa svakim nastupom krug svojih obožavatelja.

.Na proljeće 2012. godine bend kreće s radom na trećom albumu nazvanom “Shine! Shine! Shine!”. Album je snimljen pod producentskom palicom legendarnog Chrisa Eckmana i objavljen početkom 2013. godine.

Uz to, 2012. godine My Buddy Moose sudjeluje na albumu Projekt R.E.M.: Pure Energy Music uz brojne slovenske i hrvatske glazbenike. Za potrebe tog projekta s Chrisom Eckmanom snimili su pjesmu Driver 8 grupe R.E.M. Nedugo nakon toga bend snima i obradu pjesme “People In This Place On Every Side” legendarne američkek grupe The Jayhawks i to za potreba filma ”You Shouldn’t Hide Your Colors” (The Jayhawks Fan Tribute Project).

Ove godine, veliko nam je zadovoljstvo da ponovo uvrstimo My Buudy Moose u program SeaRock festivala, gdje će nam predstaviti, novi, četvrti po redu album “IV”, na kome će svirati nakon Mark Olsona (iz pomenutih The Jayhawks), čime sam bend kao i SeaRock festival prave puni krug.

Strahinja Bellerophontes Kovačević rodjen je 1990. godine na Cetinju. Svoju muzičku karijeru zapocinje 11 godina kasnije, kada upisuje osnovnu muzičku školu u Kotoru, odsijek truba. Klavirom počinje da se bavi u srednjoj školi. Trenutno privodi kraju studije trube na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim muzičkim takmičenjima. 

Paralelno sa studijama, nastavio je da usavršava klavir i synth kroz saradnju sa bendovima i pisanje autorskih kompozicija. Njegov muzicki izraz je fuzija impresionizma, romantizma ali i ostvarenja modernog doba, zbog čega njegova muzika ima posebnu emociju.

Njegova najznacajnija ostvarenja su: autorski klavirski opus “Maraz”, album “Mit o Blužđu” (u saradnji sa crnogorskim jazz gitaristom Filipom Gavranovićem), album “Open Silence” (sa crnogorskim progressive rock bendom Solid Ground ciji je i član).

U planu je snimanje novog materijala benda Solid Ground, kao i rad na EP izdanju podgorickog benda “The Lazarus Sign”. 

Bellerophontes je sa bendom Solid Ground nastupio na SeaRock festivalu 2014. Godine, dok će ove godine predstaviti samostalni projekat.

SeaRock festival održaće se 21. i 22. jula na ljetnjoj pozornici u Kotoru. Ulaz će, kao i svih prethodnih 6 godina biti besplatan.

Pokrovitelji SeaRock festival su Turistička Organizacija Opštine Kotor i Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor.

Radujemo se saradnji sa najčuvenijim brendom piva kod nas i u regionu, a zadovoljstvo je još veće sa saznanjem da Nikišćko Pivo ima istančan muzički ukus posebno naklonjen rock’n’roll muzici. Ovog ljeta na otvorenoj sceni Ljetnje Pozornice Kotora, SeaRock i Nikšićko pivo biće izuzetna kombinacija osvježenja i užitka.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 1 =