Septembar u KIC-u


              Jesenju sezonu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” otvorila je peta “Lietritorija” koja je prethodnog vikenda izazvala veliku pažnju i interesovanje javnosti. Publici su se u okviru trodnevnog festivala predstavile značajne autorke savremene književne scene, kao i kantautorke, urednice i teoretičarke književnosti. Do kraja mjeseca Srce kulture grada prirediće za ljubitelje umjetnosti niz tradicionalno raznovrsnih i sadržajnih programskih aktivnosti, a u skladu sa važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva.

             Ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, kad je riječ o muzici, septembar u KIC-u obilježiće gostovanje sarajevske dive Amire Medunjanin koja će 30. septembra predstaviti publici album “For Him And Her” posvećen legendama narodne muzike Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Više informacija o tom koncertu, sljedeće sedmice.

            KIC će i ove godine nastaviti tradiciju obilježavanja 21. septembra, dana kada je rođen narodni heroj, revolucionar i istaknuti humanista čije ime nosi naša institucija već 56 godina – Budo Tomović.

            U okviru književnog segmenta 16. septembra svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije predstaviće književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković. Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

            U srcu kulture grada biće promovisana i aktuelna književna izdanja, pa će publici 7. septembra biti predstavljena knjiga “Zejna” autor Sulejmana Beće Kujevića. Učesnici promocije biće: akademik prof.dr Šerbo Rastoder, prof.dr Dragan Koprivica, dr.sc Amira Redžić i prof. Ismet Mujević.

            Filmski KIC-sektor pripremio je za septembar, publici omiljene – komedije pa ćemo reviju “Zlatne komedije” organizovati od 27. do 29. septembra. Na repertoaru će biti: “Ovisni o ljubavi” (1997), “Glupan i tupan” (1994) i “Ta luda ljubav” (2011).

            Popularna tribina “Podgoričke priče” koju je ove godine pokrenuo dramski sektor KIC-a nastaviće da predstavlja neke od najznačajnijih predstavnika i djelatnika iz svih oblasti stvaralaštva. Gošća tribine ovog mjeseca je višedecenijska kulturna i pozorišna poslenica Vanja Popović.

            Pozorišnu predstavu “Mogu li vam pomoći..?” Studentskog teatra iz Podgorice, za koju je tekst i režiju uradio Dragan Koprivica publika će ponovo moći da pogleda na Velikoj sceni KIC-a večeras (6. septembar), a 27. biće izvedena i predstava za naše najmlađe “Ne pričaj mi bajke” (7+).

            Prva samostalna izložba slika “U svijetu Van Goga” autorke Šejle Kerović biće otvorena u izložbenom holu KIC-a 24. septembra.

            Povodom Međunarodnog dana pismenosti, Američki ugao 8. septembra organizuje druženje na platou ispred KIC-a “Budo Tomović”. Pośetioci će imati priliku da sa osobljem i volonterima razgovaraju o književnosti, omiljenim piscima i citatima, a biće tu i pokloni, knjige, časopisi i male ali korisne sitnice, za pośetioce. Pored toga deveti regionalni Sajam američkih koledža i univerziteta održaće se onlajn, 21. septembra i okupiti 35 institucija visokog obrazovanja iz čak 20 američkih država. Učešće je besplatno, ali je broj mjesta ograničen. Stoga, registrujte se već danas na: bit.ly/SEESTUDENTFAIR2021

              Na kraju u KIC-u napominju da će uskoro, u skladu sa epidemiološkim pravilima i važećim mjerama, početi sa organizovanjem proba Folklornog ansambla KIC-a, svih uzrasnih grupa, potom Školu retorike, probe KIC pop hora i ostalih radionica.


PROGRAM ZA SEPTEMBAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 7 =