Šesti dan Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

 

 

 

07. maj 2017.

 

PREDSTAVLJEN OBRAZOVNI CENTAR „BALTAZAR“

Šestog dana 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljen obrazovni centar Baltazar, kao i obrazovno-razvojni program „SuanPan mentalna aritmetika“.

 

 

„Mentalna aritmetika SuanPan je licencirani program koji je rezultat rada psihologa, pedagoga, matematičara i stručnjaka iz oblasti obrazovanja“, istaknuto je na današnjoj promociji.

„Djeca koja učestvuju u programu pokazuju jasan napredak koji se ogleda u boljem slušanju, razumijevanju i opažanju, kao i u razvijanju stila slušanja, jačanja memorije, pažnje, poboljšanja refleksa i koncentracije, jačanja samopouzdanja kod djeteta, kao i usavršavanje logičkih i aritmetičkih vještina. Metodika rada prilagođena je uzrastu, a prate je kreativne igre kroz aktivnosti drame na času, tekstovi pažnje i mnoge druge stimulativne aktivnosti, u cilju bolje socijalizacije, podizanja samopouzdanja učenika i prijatnijeg doživljaja u procesu učenja“, kazala je profesorica Olivera Leković.

 

 

„Ovaj program je takođe odobren od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore, odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje“, rečeno je na današnjem predstavljanju ovog programa.

„Obrazovni centar Baltazar je počeo sa radom u decembru 2015. godine. U toku je upis četvrte generacije polaznika. U ovom centru rade licencirani predavači SuanPan mentalne aritmetike koji su takođe profesori u podgoričkim osnovnim školama. Obrazovni centar Baltazar je nosilac franšize za Podgoricu koju je odobrio regionalni centar za Balkan Pro-mens iz Niša“, rekla je Suzana Mirković, direktorica centra.

Prezentatori su prisutne uputili i na sajt centra: baltazar.info.

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ŽARKA VUČINIĆA „ČUDESNI SVIJET PUHA ĐORĐA“

Šestog sajamskog dana pojetioci 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga su mogli da prisustvuju predstavljanju knjige za djecu Žarka Vučinića “Čudesni svijet puha Đorđa”. Ilustracije u knjizi uradila je Ivana Vujošević.

 

 

„Posebno mi je drago što na ovom podgoričkom sajmu mogu da promovišem svoju knjigu. U pitanju je knjiga koja promoviše istinske ekološke vrijednosti“ rekao je autor i dodao da je kvalitet ovog izdanja prepoznat i od strane Zavoda za školstvo koji je dao dozvolu da se knjiga promoviše i po crnogorskim školama.

 

 

„Ova knjiga nam poručuje da smo svi važni, da ne postoje mala i nebitna bića. Govori o ljudima koji imaju ljudskosti i onima koji tu ljudskost, nažalost, ne posjeduju. Ovo je takođe i priča o ljubavi koja nema granica. Priča o Puhu Đorđu i njegovoj družini je priča o nadi  jer sadrži ideju da će neke novegenracije tu prirodu bolje razumjeti kako bi je sačuvali zauvijek“, kazao je Vučinić.

„Zajednička poruka je da je ova knjiga pokušaj i podsticaj da se svi mi vratimo istinskim vrijednostima – prirodi i da sve više vremena provodimo u njoj. Tri stvari su me potstalče da napišem ovu knjigu: ljubav prema prirodi, ljubav prema djeci i ljubav prema mašti.“, kazao je Žarko Vučinić na današnjoj promociji svoje knjige.

 

 

PREDSTAVLJANJE FORUMA MLADIH PISACA KIC-A „BUDO TOMOVIĆ“

Šestog dana održavanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljen je Forum mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“.

Forum funkcioniše već dvije godine u okviru KIC-a i predstavlja grupu mladih stvaralaca koje spaja zajednička ljubav za stvaralaštvo. Forum danas  broji dvadesetak autora, uglavnom studenata, koji se redovno okupljaju, organizuju druženja sa afirmisanim piscima, razgovaraju o književnosti, obavještavaju se o književnim konkursima. Najbolja prozna ostvarenja se na kraju godine objavljuju u zajedničkom zborniku- kazano je na današnjem predstavljanju Foruma.

„Ako bismo pokušali tačnije da odredimo šta je Forum mladih pisaca moglo bi se reći da je to jedan način institucionalne podrške mladim ljudima koji literarni izraz biraju kao formu da izraze svoj literarni nemir. Vjerujem da će se forum dalje nadograđivati. To nije konzistentna i koherentna grupa koja dijeli zajedničku poetiku. To su autori koji pokušavaju na različite načine da dođu do autentičnosti izraza. Ključna riječ Foruma jeste promjena. Promjena, odnosno nadrastanje. Forum sam sebe nadrasta kroz zajednički rad. Svaki pjesnik, pa i pjesnik u nastajanju, je samosvojna kreativna priroda. Tu su ujedinjeni različiti senzibiliteti. Raznorodne su teme i motivi, mada postoji i jedan korpus stalnih tema u poeziji ovih mladih ljudi, a to su teme ljubavi, refleksije ljubavnog odnosa između dvoje ljudi, zatim refleksija sopstvenog položaja, položaja mladog čovjekau sadašnjem društvenom poretku. Poezija članova Foruma često ima metapoetičke konotacije. Ovi mladi ljudi razumiju i reflektuju svoj položaj pjesnika“, kazala je profesorica Jelena Knežević.

Članovi Foruma su potom čitali svoja literarna ostvarenja okupljenoj publici.

 

 

PREDSTAVLJANJE SSŠ „IVAN USKOKOVIĆ“

 

 

PREDSTAVLJANJE ŠKOLE ZA STRANE JEZIKE ‘DOUBLE L’ NA SAJMU

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavila se škola za strane jezike ‘Double L’.

 

 

„Činimo sve da opravdamo licencu koju smo dobili od Ministarstva prosvjete. Prvi smo prije sedam godina krenuli sa praksom, koja će uskoro zaživjeti u školama, da naše najmlađe u najranijem uzrastu učimo stranom jeziku“ kazali su iz škole Double L koja, kako je saopšteno, sadrži više odeljenja sa polaznicima različitog uzrasta.

 

 

Učenici ove škole pripremili potom su bogat program. Najmlađi polaznici su demonstrirali konverzaciju na engleskom jeziku, a učenici su takođe recitovali i pjevali na stranim jezicima.

 

 

PREDSTAVLJANJE KK „POENTA POETIKA“

Nedelja je bila dan za predstavljanje Književnog kluba „Poenta poetika“ iz Nikšića i mladih nikšićkih pjesnika okupljenih na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

 

 

„Nikšićka književna scena danas u vrijeme kada se o poeziji, pa ni o književnosti u cjelosti, ne govori, niti poezija može privući značajniji broj čitalaca, djeluje formirano i cjelovito. Nakon prethodnih decenija u kojima su najznačajniji autori gradili sliku o dobrom duhu Nikšića i književnoj sceni, u Nikšiću se pojavljuje mlada generacija autora okupljena oko Književnog kluba ‘Poenta poetika’ koja mijenja perspektivu i doživljaj pozicije poezije u kulturnom životu grada. Mladi pjesnici imaju priliku da, osim u crnogorskim časopisima, budu objavljeni i u zborniku ‘Mozaik’, čiji je drugi broj u pripremi, a objavljuje se uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Nikšić i JU ‘Zahumlje’. Draž radu ‘Poente poetike’, a tako i zborniku ‘Mozaik’ daje saradnja mladih, neafirmisanih sa već ostvarenim starijim autorima koji svoje iskustvo prenose na mlađe kolege. Treba napomenuti da radovi nijesu istog senzibiliteta, tematike, pa ni kvaliteta, ali daju jasnu sliku o onome što je Klub postigao do danas. Među mlađim pjesnicima preovlađuju ljubavni motivi, sa elementima socijalne poezije. Najočitiji su uticaji postmodernističkih autora i poetike. Od rime do slobodnog stiha, od metrički usklađenih do eliptičnih stihova koji nagovještavaju izvjesne promjene u odnosu prema svijetu, ali i prema umjetnosti, svi poetski i prozni tekstovi daju pečat ovom vremenu, nikšićkom dobrom duhu i onom tradicionalnom nikšićkom odnosu prema poeziji koji su gradili majstori poput Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Vukmana Otaševića i Duga Krivokapića“, rekao je mr Goran Radojičić, predsjednik KK Poenta poetika.

 

 

Poeziju su kazivali mladi nikšićki pjesnici Sava Radulović, Marko Vilotijević, Sonja Milatović, Đurko Gutović, Sara Drinčić i Lazar Šćekić.

 

 

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA SLAĐANE KAVARIĆ

Publika 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja imala je priliku da prisustvuje predstavljanju knjige pjesama Slađane Kavarić u izdanju Izdavačke kuće Žuta kornjača.

 

 

„Ja vam se večeras obraćam kao i urednik knjige u izdanje Izdavačke kuće Žuta kornjača. Slađanina knjiga je prva zbirka poezije koju smo objavili  nakon dva probna interna izdanja. To što je meni bilo zanimljivo kod ovog rukopisa koji nam je svojevremeno stigao na mejl. Ta poezija nije bila samo ono što se neposredno može pročitati već i ono što je prethodno pročitano. Kao urednik jedne izdavačke kuće često se srećem sa rukopisima koji izlaze iz sebe a koji kao da nemaju nikakvu vezu sa bilo kojom pjesničkom tradicijom: svi su romantičarski zaneseni kao da prije toga nije bilo u poeziji ničega. Iza Slađaninog pisanja stoji vrlo temeljito čitanje i to mi je bilo jako bitno“, rekao je Ilija Đurović, urednik Izdavačke kuće Žuta kornjača.

 

 

„Lirizam smatram izuzetno bitnim ali ne i presudnim. Ako ne postoji subvezija lirizma, ako su stvari previše ogoljene – to se onda čini neistinskim. Kad se umota u slojeve čini mi se da se bolje komunicira sa sobom pa i sa čitaocima. Svako je pisanje sublimacija svega pročitanog, plivanja kroz sve to“, rekla je autorka Kavarić i pomenula Marka Tomaša, Milenu Marković i Dušana Đurovića kao pjesnike čije djelo naročito cijeni.

 

 

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIČA ILIJE ĐUROVIĆA

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljena je zbirka kratkih priča Ilije Đurovića Crne ribe.

 

 

„Svi moji likovi u jednom trenutku naprave taj jedan korak koji sve nas dijeli od ludila. Mene je zanimao taj korak koji je često stimulisan spolja: da bude taj neko vidno iznerviran  u toj mjeri i da njegova reakcija bude vidljiva, da to bude reakcija koja je otišla nekoliko koraka dalje od onoga kako smo vaspitani i od onoga do čega držimo. Mene interesuje kako se kroz jezik može definisati to kada nekome bude svega dosta“, odgovorio je Đurović na pitanje odnosa i granice normalnog i abnormalnog u njegovoj prozi.

 

 

„USTAV REPUBLIKE HRVATSKE“

Ljubitelji filma i književnosti na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja imali su priliku da prisustvuju predstavljanju filma Ustav Republike Hrvatske, zajedničkom projektu  Rajka Grlića i Anta Tomića.

Ustav Republike Hrvatske, ostvarenje koji niže uspjehe u regionu i svijetu,  predstavljen je podgoričkoj publici kao film koji je od početka najavljivan kao ljubavna priča o mržnji.

 

 

Film otvara pitanja ljudske saosjećajnosti, propituje korijene naše balkanske mržnje, priča o ljudima koji ne uspijevaju da izađu iz obrazaca mržnje, koji, potpuno učaureni u sebi, u drugima traže izvor svoje nesreće. To je priča o nama, o slojevima netrpeljivosti među narodima bivše Jugoslavije, to je i priča o hrabrosti čovjeka da otvoreno iskaže svoju seksualnu orijentaciju. Ustav Republike Hrvatske je film o intimnim porodičnim tragedijama i o dugoj istoriji nerazumijevanja – poručeno je na večerašnjoj promociji.

„Ja se i u svojim kolumnama bavim nacionalističkom mržnjom i nasiljem. To je nevolja koja nas sve jednako pogađa. Rajko i ja smo sve to onako pomno doživljavali i negdje nam se činilo da je to važna priča koju moramo ispričati. Negdje je film došao u dobrom trenutku. Ovaj zli trenutak je bio dobar trenutak za film“, kazao je Ante Tomić.

 

 

Govoreći o naslovu ovog filmskog ostvarenja, Tomić je rekao: „Zakoni moraju biti idealni, ali meni je taj raskorak između tog idealnog zakona i ove užasne stvarnosti  malo pa  komičan. Taj ustav kao da je napisao neko da nam se ruga. Smiješno je koliko mi nismo ti ljudi koje ustav zamišlja.“

„Mi u jedni drugima stalno vidimo klišeje. Cijela je ideja bila da možda iza tih klišeja, iza tih olako zalijepljenih imena postoje živa ljudska bića. Srbi i Hrvati su osuđeni na tu strašnu sličnost a toliko bi rado jedni od drugih pobjegli“, rekao je Grlić, a Tomić je dodao: „Da nema Srba ne bi imalo smisla biti Hrvat“.

„Tomić je odrastao na holivudskim filmovima a ja na evropskim. Zato Tomić uvijek voli hepiendove, gdje su svi srećni i svi se žene na kraju. Ja volim da na kraju ljude vratim u tamu kojoj pripadaju. Tako je ovaj film nastao kao neka borba između nas dvoje i kraj je naizgled srećan ali suštinski nesrećan“, rekao je Grlić.

Poslije promocija, sajamska publika imala je priliku da pogleda film Ustav Republike Hrvatske.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − twelve =