Sinestezija festival H-Novi

 

HERCEG NOVI – Paint klub, globalna interaktivna platforma za urbanu umjetnost sa sjedištem u Austriji, i njen zvanični predstavnik u Crnoj Gori, NVO Sinestezija iz Herceg Novog, organizuju po prvi put u Crnoj Gori nacionalno Paint klub takmičenje u crtanju, koje će se održati 11. Avgusta u okviru premijernog izdanja Sinestezija festivala (u programu od 5-12 avgusta na raznim lokacijama u Herceg Novom).

Organizatori festivala Sinestezija, dizajnerski duo Dbend i NVO Sinestezija iz Herceg Novog, poslali su danas poziv svim crnogorskim ilustratorima, crtačima, karikaturistima, grafičkim dizajnerima, i svima onima koji se bave street artom, da se prijave za učesće na prvom crnogorskom nacionalnom Paint klub takmičenju koje će se održati u sklopu glavne večeri festivala, 11 avgusta na ljetnjoj bini tvrdjave Forte Mare u Herceg Novom.

Nacionalna Paint klub takmičenja su kvalifikacija za medjunarodno finale u Berlinu čiji će pobjednik dobiti titulu medjunarodnog Paint club šampiona.

Osim u Crnoj Gori, ovogodišnje nacionalne kvalifikacije organizuju se u još 15 država Evrope: Srbija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Švajcarska, Njemačka, Irska, Holandija, Latvija, Litvanija, Poljska, Madjarska i Češka Republika.

Pobjednički tim crnogorskog Paint klub takmičenja putovaće na finale u Berlinu , koje će se održati u okviru Stroke Artfair festivala od 29. Septembra do 02. Oktobra.

Kreativni ilustratori, grafički dizajneri, karikaturisti, i svi oni koji se bave street artom pozvani su se ujedine u timove od po dva učesnika i pošalju svoje radove uz osnovne biografske i kontakt informacije na email adresu info@sinestezija.me najkasnije do 1. Avgusta.

Za učešće se mogu prijaviti timovi od po dva crtača, koji će tokom ograničenog vremenskog perioda markerima iscrtavati zadati prazan format na temu izvučenu u momentu. Takmičenje 6 timova pratiće i glavni muzički događaj festivala, žurka u kojoj će učestvovati Who See i 2BeatOrNot2Beat iz Herceg Novog, A Skitzo/DJ Ahmaad iz Sarajeva, DJ Moodswingr is Beograda i drugi. Centralna žurka trajaće do ranih jutarnjih sati, a biće propraćena i dodatnim sadržajima, kao sto su body art i tegtul sesija (Tegtul je specifičan opensors sistem razvijen u Austriji koji paru autora omogućuje da zajednički izvedu live video perofrmanse bazirane na crtanju i instant-animaciji).

Svi zainteresovani učesnici pozvani su da povedu sa sobom što više podržavaoca jer će pobjednike odlučivati zajednička odluka žirija i publike – takmičarski tim koji dobije najglasniju podršku dobiće nagradu publike, koja u kombinaciji sa odlukom žirija može dovesti do konačne pobjede.

O FESTIVALU
Organizator festivala Sinestezija je istoimena nevladina organizacija sa fokusom na promociju multimedijalne umjetnosti u Herceg Novom, koju cine mladi novljanski dizajneri Mirko Lazarevic i Vanja Vikalo (koji zajedno rade od 2007 pod imenom D-bend design studio). Za kratko vrijeme oko Sinestezija projekta okupili su se ugledni partneri kao što su beogradski Dis-patch (glavni partner i ko-producent festivala), Berlinska Piktoplazma, MTV Adria, Paint Klub iz Austrije, Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda, i mnogi drugi. Festivalu su punu podršku dali i Agencija za razvoj Herceg Novog, Turistička organizacija Herceg Novog, Sekreterijat za kulturu i omladinu kao i brojni lokalni pojedinci, organizacije, i kreativni ljudi.

Sinestezija Festival će se održavati na preko 20 karakterističnih lokacija koje će se prostirati na potezu od Starog Grada do šetališta i od Stare Gradske luke (Škver) do Tunela na Toploj. Sa svojim konceptom difuznih lokacija, iznenadnih kreativnih akcija koje pretvaraju slučajne prolaznike u publiku, i fokusom na vizuelnu i urbanu umjetnost u najširem smislu, Sinestezija predstavlja pionirski dogadjaj u Crnoj Gori.

Tema premijernog izdanja festivala su «novski oridjinali», a planira se da i svako sledeće izdanje bude inspirisano lokalnim fenomenima, sa ciljem promovisanja tradicionalnih i specifičnih vrijednosti grada Herceg Novog, kroz savremeni umjetnički izraz.

«Herceg Novi sa svojom prirodom, morem, starim gradom, stepenicama, pogledom na Bokokotorski zaliv, je fantastično podneblje za umjetničko stvaralaštvo i to su bezbrojni umjetnici prepoznali u prošlosti, a mi želimo da pokažemo i dokažemo da nema razloga zašto Herceg Novi ne bi i danas bio jedan od glavnih epicentara kulturnih i umjetničkih dešavanja u Crnoj Gori i regionu, i zašto ne bi svojom specifičnom energijom i podnebljem bio ponovo magnet koji privlači kreativne ljude da u njemu borave, žive i stvaraju», objasnio je jedan od organizatora festivala i osnivač NVO Sinestezija Mirko Lazarević.

Festival Sinestezija će zahvaljujući podršci Erste Fondacije ove godine okupiti oko 20 crtača, muralista, ilustratora i autora iz čitavog regiona. Među najavljenim gostima su PekmezMed, Tifani Rubi i NinjaTiger iz Hrvatske, Aorta Plus iz Bosne, Marga iz Makedonije, Fuck New Rave, Fat Kid Beny, Kiborz i Weedzor iz Srbije, zatim Šunzan iz Bugarske, lokalni predstavnici D Bend, Filip Roca, Nikola Ćurčin, Izabela Matoš iz Crne Gore i drugi. Ova grupa autora realizovaće niz kolaborativnih akcija tokom sedmodnevnog rezidencijalnog boravka – od iscrtavanja karaktera na totemima koji će biti postavljeni širom Starog grada do izrade murala na zidovima i stepenicama Herceg Novog. U galerijskom kontekstu biće upriličena i grupna izložba koja će okupiti radove svih prisutnih umjetnika, uključujući i pobjednika prvog regionalnog konkursa za dizajn karaktera, koji je objavljen u saradnji sa portalom Designed.rs i traje do 28. jula.

Pratite festival Sinestezija na Twitteru i Facebooku kako bi se pravovremeno informisali o programu. Uskoro će biti predstavljen i kompletan sajt sa rasporedom programa po danima (sinestezija.me). Prvi festival Sinestezija trebalo bi da bude početni korak u izgradnji platforme koja bi tokom cijele godine realizovala istraživačke, edukativne i umjetničke programe na području Boke Kotorske.
www.sinestezija.me
twitter.com/sinaestezija
facebook.com/sinestezijafestival