Bar, 05. jul 2017. godine

 

Slovenačka predstava „Mrtvac dolazi po dragu“, u režiji Jerneja Lorencija, a koprodukciji Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj biće odigrana u petak, 07. jula na sceni u Starom Baru od 21:30h. U predstavi nastaloj po djelu Svetlane Makarovič, igraju: Ana Urbanc, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak i Ciril Roblek.

 

 

Drama „Mrtvac dolazi po dragu“ vodi porijeklo iz istoimene narodne pjesme, kao i iz Prešernove obrade Burgerove „Lenore“. Autorka je obradila temu na šokantan i na drugačiji način, osvijetlivši je iz drugih uglova. Tako kroz šizofreniju uvodi dvije junakinje, dvije Micke, koje se bore za prevlast odnosno opstanak. Uz njih je tu još i Sveti Tadej, putnik, vidovnjak, onaj kome se ispovijedaju grijesi. I još dvije majke. Mickina i Mlinarjeva. Nijedna ni druga nije pobjegla oštrom peru Makarovičeve. Kako kritika kaže – “Predstava Svetlane Makarovič je u Lorencijevoj percepciji još uvijek poetična i konfliktna, ledena i radikalna, puna zamki i anegdota. Ni za trenutak se ne gubi dramski naboj, a ako se već to i dogodi, tu je muzika, koja napetost drži iznad vode. Nova postavka Mrtvaca je neobična i po interpretaciji. Predstavu ne sačinjava samo precizno posredovanje poetičnog teksta, već zajedno sa muzikom, tempom, pauzama koje su precizno naučene, nalaže i opredjeljuje varijante čovjekovih odluka. Tamo gdje je tekst grub, ružan i opasan, tamo je režija lagana, mekana i jednostavna. A tu je još i muzika, koja nije zvučna kulisa već dramska simfonija za glas i orkestar. Takvoj režiji i takvom posredovanju teksta nije potrebno dodati ili oduzeti ništa više“.  

Ulaznice za predstavu su u prodaji svakog dana od 10h do 12h i od 17h do 21h, na biletarnicama u Domu kulture (osim u popodnevnom terminu na dan igranja) i u Starom Baru. Cijena ulaznice je 5 eura.

 

 

 

Tagovi: , , , ,

 

1 Komentari

  1. Milun says:

    Vrtlarov ( slovenacki) bluz, na mlinarov ( crnogorski) nacin…

Poruka


 

 
 

Kalendar

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031