Španska diva i Miroslav Tadić u nastavku Nikšić guitar festivala


Nikšić, 27. avgust 2020.

Nakon uspješnog i izuzetno ispraćenog koncerta Amire Medunjanin i Boška Jovića, u nastavku jubilarnog Nikšić Guitar festivala publika će moći da prati još dva koncerta poznatih virtuoza na gitari. Koncert Anabel Montesinos, jedna od najvećih umjetnica na klasičnoj gitari u svijetu, biće emitovan 27. avgusta od 20.30h na fejsbuk stranici festivala i Televiziji Nikšić. Koncertom Miroslava Tadića i američke violinistkinje i pjevačice Yvette Holzwarth festival će biti zatvoren 28. avgusta. Osim na fejsbuk stranici, njihov koncert emitovaće se od 21.35h i na drugom programu Televizije Crne Gore.

Španska diva, Anabel Montesinos, dobitnica je više od 10 prvih nagrada na velikim gitarskim takmičenjima i najmlađa pobjednica (u kategoriji od 17 godina) na međunarodnom takmičenju za gitare Francisco Tarrega u Španiji. Montesinova je imala koncerte širom svijeta. Počasni je građanin grada Solero u Italiji, snima za izdavačku kuću Naxos, a njen prvi CD izabran je kao dio muzičkog programa za interkontinentalne letove British Airvais-a. Podijelila je koncertni plakat sa Pacom de Luciom, predstavljajući „drugu stranu španske muzike“. Njena turneja u 2019. godini završena je izvedbom „Bohemian Rhapsody” (Queen) za orkestar, hor i gitaru, odnosno izborom pjesama rok sastava koji je prihvaćen izuzetno dobro.

Nastup poznatog gitarsite iz Srbije, Miroslava Tadića i američke violinistkinje i pjevačice Yvette Holzwarth biće premijerno predstavljanje programa obrada, kompozicija i improvizacija baziranih na bogatoj riznici balkanskog folklora sa Tadićevog novog albuma „Luka“ (Harbor). Tadić je već dobro poznat našoj publici kao solista, ali i po saradnjama sa Vlatkom Stefanovskim, Radom Šerbedžijom, braćom Teofilović, Matijom Dedićem, Merimom Ključo, Božom Vrećom i drugim značajnim umjetnicima iz regiona. Američka violinistkinja, vokalista, kompozitor i muzički pedagog sa sjedištem u Los Anđelesu, Yvette Holzwarth sa kojom Tadić sarađuje već nekoliko godina, vješto kombinuje uticaje klasike, jazz-a i američkog i balkanskog folklora.

Festival realizuje NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + eighteen =