“Sun Kil Moon” na “SeaRock” Festivalu 2018 u Kotoru!

 

 

 

Kultni amerčki indie folk bend “Sun Kil Moon” projekat intrigantnog autora Mark Kozaleka prvo je potvrđeno ime osmog po redu SeaRock festivala koji će se održati 20. i 21. jula na ljetnoj pozornici u Kotoru. Festival će kao i do sada imati volonterski karakter a ulaznice se publici neće naplaćivati.

Muzički identitet SeaRock festivala u prethodnih osam godina izgrađen je na neupitnoj ljubavi prema muzici i dobrom zvuku, kao i odabiru izvođača posebnog stila, naslonjenih na američku kosmičku tradiciju. Prethodnih godina su se, kao u nekom nestvarnom filmu, na bini kotorske ljetne pozornice smjenjivali autori, kauboji i desperadosi svjetskog muzičkog ranga, koje u nekoj paralelnoj stvarnosti nikad ne bi ni očekivalu u našim krajevima. Nezaboravne nastupe pružili su Howe Gelb, Chuck Prophet, Alejandro Escovedo, Steve Wynn, Dan Stuart, Mark, Olson, ali i veliki bendovi poput Wilco ili Lambchop. Izuzev njih, evropski i domaći autori poput Don Antonia/ Sacri Cuori, Comaneci, Chris Eckman & The Frictions, Stray Dogg, Goribor, Gustafi, Lovely Quinces, Irena Žilić…djelili su ravnopravno binu sa kolegama sa druge strane Atlantika.

Osmo izdanje festivala iščekuje se sa podjednakim uzbuđenjem, već danas uveliko van granica Crne Gore, pa će publiku svakako obradovati vijest da je prvi potvrđeni izvođač veliki kalifornijski indie folk bend “Sun Kil Moon” koji će se u ambijent kotorskih zidina odlično uklopiti karakterističnom, opijajućom izvedbom američke tradicionalne muzike, na samo sebi svojstven autorski način.

Glavna osovina stvaralaštva i originalnosti u izvedbi tradicionlane kosmičke američke muzike  kalifornijskog benda Sun Kil Moon je Mark Kozelek – vrstan pjesnik, kompozitor, a nadasve karizmatičan čovjek čija jasno izražena hipersenzibilnost dolazi do slušalaca kroz muziku uvijenu u prozračni veo mistike. Jedna do bitnih karakteristika kantautrskog stila Marka Kozeleka je umijeće da melanholiju i mračne teme realno proizašlih iz introspekcije i promatranja okoline izrazi kroz zvuk koji okreće polaritet emocije i publiku puni energijom i optimizmom. Stvaralaštvo Mark Kozeleka poštuju i mnogi muzičari kolege sa svijetske scene što je rezultiralo i brojnim gostovanjima na albumima od kojih treba pomenuti: Will Oldham, Ben Gibbard, Steve Shelley.

Sun Kill Moon od 2003. godine do danas izdali su osam studijskih albuma, a posljednji “Common as Light and Love Are Red Valleys of Blood” objavljen je tokom 2017, sa oduševljenjem publike i kritike.

Više od svega, koncerti ovog benda su uvijek nepredvidiva iskustva putovanja u emocionalne nedođije bez garancije za povratak. Neizvjesnost je jedino izvjesna, kao i katarzično iskustvo.

Izvjesno je takođe da će dvije tople ljetne festivalske večeri u Kotoru proteći kao još jedno iskustvo na granici mogućeg, negdje između snova i paralelne stvarnosti, koje se uvijek rado sjećamo i željno iščekujemo. 

Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička Organizacija Opštine Kotor i generalni sponsor Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor, dok je zlatni sponsor festivala i ove godine Nikšićko Pivo!