Susret ministra Goranovića i saveznog ministra za kulturu, ustav i medije Republike Austrije Jozefa Ostermajera

 

 

U okviru zvanične posjete Beču, Pavle Goranović, ministar kulture, sastao se sa Jozefom Ostermajerom, saveznim ministrom za kulturu, ustav i medije Republike Austrije.

Ministar Goranovic u AustrijiGoranović i Ostermajer razgovarali su o unapređivanju bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Austrije na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti kulture.

U razgovoru je istaknuto da širok okvir za buduću saradnju stoji u činjenici da Crna Gora na svojoj teritoriji baštini veliki broj fortifikacija koje potiču iz Austrougarskog perioda. Promocija i popularizacija ovog dijela kulturne baštine predložena je kroz mogućnost organizovanja izložbi, okruglih stolova, razmjenu znanja i iskustava na polju konzervacije i restauracije, ali i eventualnih ulaganja austrijske Vlade, koja bi bila bazirana na zaštiti i očuvanju ovog dijela nasljeđa.

Pomenuto je i da tradicionalno dobri odnosi, vidljivi kroz materijalno nasljeđe austrougarskih fortifikacija, mogu biti promovisani i kroz potencijalne zajedničke UNESCO nominacije za upis kulturnih dobara Crne Gore i Austrije na Listu svjetske baštine.

Pozdravljajući učlanjenje Crne Gore u TRADUKi mrežu za prevodjenje i knjige, ministar Ostermajer je naveo kako ovaj čin vidi kao odličan podsticaj povezivanju dvije zemlje, jer je književnost jedan od najboljih predstavnika kultura i naroda.

Cijeneći dosadašnju uspješnu saradnju između dvije zemlje, na razmjeni umjetnika i uspostavljanju kontakata između institucija kulture, ministar Goranović je pozvao na inteziviranje aktivnosti i po ovom pitanju.

Takođe, ministri Goranović i Ostermajer izrazili su saglasnost da Crna Gora na svojoj teritoriji baštini izuzetno velik broj kulturnih dobara koja su najčešće locirana na turistički atraktivnim predjelima, te su ocijenili da takve okolnosti stvaraju dobre uslove za saradnju u oblasti filma i filmskog turizma.

Na kraju razgovora, ministar Goranović je pozvao ministra Ostermajera da u narednom periodu posjeti Crnu Goru.

Sastanku je prisustvovao i Ivan Milić, ambasador Crne Gore u Republici Austriji.