Svečano otvaranje izložbe ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’

 

 

Narodni muzej Crne Gore i British Council najavljuju otvaranje izložbe ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ koja je prva u nizu od pet postavki koje će obići Zapadni Balkan. Utorak, 3. jula 2018. u 20.00 u galeriji ‘’Miodrag Dado Đurić’’ na Cetinju.

Izložbu će otvoriti britanska ambasadorka Alison Kemp, a o izložbi će govoriti direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, kustostkinja Natalija Vujošević i direktorica British Councila Vanja Madžgalj.

Povodom svečanog otvaranja izložbe biće upriličen besplatan koncert kantautorke Ane Ćurčin (koja se svrstava među veoma uspješne savremene mlade umjetnice čiji nastupi privlače veliku pažnju regiona ali i Evrope. Anina muzika kombinuje indie-rock i folk, a koketira i sa ambijentom i bluzom). Potvrđeno je prisustvo brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona kao što su Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Sarita Vuković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.  

Izložbu “Zašto nema velikih muških umjetnika?” čine radovi najpoznatijih savremenih britanskih i crnogorskih umjetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw,  Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel  Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin. 

Prateći trendove muzeja i galerija Velike Britanije, ovim dogadjajem želimo da transformišemo galeriju “Miodrag Dado Đurić” u prostor dijaloga, razgovora i sučeljavanja različitih mišljenja.

“Zašto nema velikih muških umjetnika?” će svakako imati za cilj da usmjeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umjetnosti i širem društvenom kontekstu, pa će tim povodom već 4. jula 2018. u 18.00 biti organizovana panel diskusija na temu “Umjetnost i društvo”, na kojoj će govoriti eminentne teoretičarke Marina Gržinić i Jelena Petrović. Iste večeri, nakon panela, publika će imati priliku da upozna neke od umjetnica čija djela su dio ove izložbe, a u razgovoru će učestvovati i Sarita Vuković.

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =