Svečano otvoreno 29. izdanje manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2021


02.12.2021.

Sinoć je, u Biblioteci “Radosav Ljumović”,  svečano otvoren DEUS 2021.

Otvarajući Manifestaciju, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović kazala je, između ostalog, da „Biblioteka „Radosav Ljumović“ ispoljava vidljivu inicijativnost i okrenutost potrebama čitalačke publike Podgorice, prateći istovremeno savremene tokove bibliotečke djelatnosti, te da Sekretarijat prepoznaje te tendencije, promoviše ih i afirmiše.

Dodala je da će tako biti i ubuduće, u cilju “da stvaramo društvo znanja i kulture, kakvo i priliči Crnoj Gori i Podgorici”.

Osvrnuvši se na programsku koncepciju DEUS-a, istakla je da “program DEUS-a  prezentuje multikulturalizam grada Podgorice, njene stanovnike i stvaraoce, podržava urbane koncepte, autore različitih poetika i generacija”.

Sekretarijat za kulturu i sport, s jasno fokusiranom strategijom zasnovanom na sopstvenim izvorima Grada: istoriji, prostoru, baštini, stvaralaštvu i talentima, prezentuje svakog decembra autorske i kolektivne opuse nastajale tokom godine.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedila je projekcija dokumentarnog filma “140 godina Gradske biblioteke”, autora Momira Matovića. Film predstavlja zapravo istoriografski omaž najstarijoj instituciji kulture u Glavnom gradu.

U okviru  ovogodišnjeg izdanja DEUS-a, od 1. do 30. decembra, publika će moći da prisustvuje izuzetno kvalitetnim domaćim i regionalnim književnim, pozorišnim, kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Novina, u odnosu na prethodne godine, je programski segment namijenjen najmlađim sugrađanima, pod nazivom “Dječiji vikendi”.

DEUS se svake godine održava pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, a u organizaciji lokalnog Sekretarijata za kulturu i sport.


PROGRAM DEUS-a

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 9 =